Dnevni.ba - PRELOADER

JURATOVIĆ: Dodik je jedan od Sanadera u BiH

02 Stu 2023


JURATOVIĆ: Dodik je jedan od Sanadera u BiH

Josip Juratović, zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu, ocijenio je za N1 da je BiH izgubila previše vremena na europskom putu kao i da ono što je do sada u tom smislu urađeno nije dostatno za otvaranje pretpristupnih pregovora.

- BiH je u zadnjih godinu-dvije dana napravila dosta veliki korak u razvoju, prije svega uspostavom funkcionalnosti institucija. Nažalost, to nije dovoljno, potrebno je ispuniti14 prioriteta. Mora se raditi na tome da ih se ispuni, smatra Juratović koji je iskazao nadu da će, pak, ovi zadnji koraci koje treba napraviti biti ubrzani i da će se svim snagama omogućiti da BiH krene putem EU-a. Odgovarajući na pitanje tko koči europski put zemlje, odgovorio je da su to, prije svega, ta priča o Dodiku i njegovo kontriranje EU.

- On na kraju pristane na sve, samo koči i zadržava procese koje on neće moći zaobići. To je tragično. Tragično za BiH ali i za njegov narod koji on, navodno, s toliko intenziteta zastupa i brani, kaže Juratović i podsjeća da RS neprestano blokira procese u BiH.

- Za početak pregovora trebaju funkcionalne institucije i to da jedna drugu ne blokira. Uzmite samo ponašanje RS-a u odnosu na interese BiH. Permanentno se odugovlači, dešavaju se blokade. Jednostavno, na to ne možemo pristati, kazao je ovaj zastupnik SPD-a u Bundestagu. Upitan hoće li BiH imati svog 'Sanadera' i je li Dodik taj, Juratović je naveo da u BiH ima više 'Sanadera' u smislu korupcije i kriminala.

- I to je jedno pitanje u svezi gospodina Dodika, da proradi to sudstvo i da se poštiva. Jedna od tih osoba je i Dodik, kaže Juratović i dodaje da, sama činjenica da je Dodik rekao da ne priznaje Sud BiH, a potom se pred njime pojavljuje, znači da je popustio.

- Njegova politika se više nigdje i ne vidi jasno. Mislim da se on bori za svoj opstanak na svaki mogući način. Tu se ne vidi politika, osim da se bori kako zaobići sud i ono što ga poslije suda čeka. Njegove izjave više nikog ozbiljno ne zastrašuju, znamo kako on radi. Mene te velike najave Dodika uopće ne zamaraju. Ne smijemo se baviti Dodikom. Previše se bavimo njime, na sve tri strane. Dodik će odgovarati pred Sudom i on će donijeti svoju odluku, dodao je Juratović.

Vijesti BiH


ZRINJSKI

Ždrijeb danas u 14, prozivka sutra u 18.30 sati

Zrinjski će danas krenuti s pripremama za novu sezonu. Okupljanje je zakazano danas za 18.30 sati...

19 Lip 2024

TONI KARAČIĆ

'Idemo se vratiti u vrh!'

'Do početka pripremama imat ćemo jasniju sliku po pitanju igračkog kadra s kojim ćemo krenuti u p...

18 Lip 2024

VREMENSKA PROGNOZA

Narednih dana pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima

Do kraja ove sedmice zadržat će se nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima, a često i pratećom ...

27 Svi 2024