Dnevni.ba - PRELOADER

Kad uzmeš titulu koju nisi trebao...

14 Svi 2024


Kad uzmeš titulu koju nisi trebao...
KOMENTAR

 

U prvih sedam godina trenerske karijere osvojiti dva naslova prvaka – to uopće nije loša statistika. Naprotiv. No, što je slijedeće za Sergeja Jakirovića?

Odmah po njegovom dolasku u Mostar, tamo u zimu 2020/21., osjetila se neka nova energija – riječ koju ovaj Metkovčanin mostarskih korijena često spominje. Odmah se dalo naslutiti da je Uprava Zrinjskog tada Pod Bijeli brijeg dovela – zajedljivog nogometnog fanatika! Koji živi nogomet, ne miri se lako s porazima, rođenog pobjednika. Otkrio je to već na klupi Gorice s kojom je bio peti u HNL-u, a u Mostar je došao nakon kratke COVID-avanture u Mariboru i odmah dao do znanja da točno zna što želi. 

- Mrzim momčadi koje se neprestano dodaju na svojoj polovini, koje ne znaju što bi s loptom, govorio je prije Mostara, u koji je bez obzira na korijene u Gradu na Neretvi, bez obzira na Goricu, stigao ne kao anonimus, nego kao nepoznanica. 

Nije bilo sigurno da će kliknuti sa Zrinjskim, ali ubrzo smo dobili odgovor - u vrlo kratkom roku postao je miljenik svih u klubu i oko njega. 

- Upitajte ga na pressici nešto o ukrajinskom ratištu, on će elaborirati, komentirao je tada jedan od djelatnika Zrinjskog Jakirovićevu istaknutu verbalnu kvalitetu, sposobnost da se poveže s ljudima. 

No, da mu to nije jedina kvaliteta, postalo je jasno na kraju sezone 2021/22. Nakon godine i pol na klupi, kada je Zrinjski proslavio naslov s rekordnih 27 bodova prednosti! Nikada prije Zrinjski nije igrao tako ofenzivno i agresivno, a plodove njegovog rada ubrao je i nasljednik mu/prijatelj, Krunoslav Rendulić, koji je preuzevši momčad na pola iduće sezone osvojio povijesnu dvostruku krunu… 

A do toga da ga netko nakon dvije godine na klupi (!) naslijedi, došlo je nakon poziva u Rijeku, tamo u zimu 2022/23. U kojoj je kao i u Mostaru u vrlo kratkom roku postavio čvrste temelje za dalje – samo što ih nije stigao osobno nadograditi. Jer je uskoro došao novi poziv, ovog puta s Maksimira… s kojeg su ga zvali i na pola šampionske sezone sa Zrinjskog. S tim da je drugog puta, to je sada očito, to bila 'uzmi ili ostavi' ponuda. 

Uzeo je, u kolovozu 2023. ekspresno napustio Rujevicu i pristao preuzeti momčad nakon otkaza Igoru Bišćanu - na gađenje Riječana. 

- U 14 sati sam se kupao, u 15 postao trenerom Dinama, rekao je tada s primjesom kontranapada na riječku ofenzivu uvreda. 

Ispalo je da je razočarao i mnoge druge koji su galamili da je izdao moralne vrijednosti, 'poletio za parama'… što se kasnije pretvorilo u neskrivano likovanje kod svakog posrtaja Dinama koji odavno nije bio ovako igrački tanak, unutar kojeg se vodio i rat rukovodećih struja. Dogodio se u međuvremenu i određeni 'revival' Hajduka koji se u jednom trenutku sezone činio kao siguran prvak, 'Jakirovićeva' Rijeka, sada sa Željom Sopićem, cijelo vrijeme je bila tu, kao najstabilniji akter šampionske utrke, a on je cijelo vrijeme vjerovao. Kao papagaj je ponavljao da će Dinamo biti prvak i kada je djelovao da neće ni primirisati tituli. Uprava ga je istrpjela, Dinamo se s autsajderske opet vratio na prvu poziciju, a on - uzeo titulu koju nije trebao. 

Ubrzo je krenula priča da će ga smijeniti, na što se Profa nasmijao i dodao kako je pred njim i Modrima finale Kupa. Ove srijede. Prva utakmica s Rijekom – u Maksimiru. Tamo gdje su prethodno njegovom vremenu reagirali na svaki nezadovoljni navijački krik, mijenjali trenere kao čarape, a sada imaju šefa struke koji i s ekipom koja je definitivno ispod kvalitativne razine prethodnih otišao do kraja. Zalog za budućnost, zar ne? A i ako tako ne bude, Profa će već pronaći klub s kojim će pobjeđivati…

Piše: Slaven Nikšić
desk@dnevni-list.baSPORT


DŽUDO

JK Neretva učestvovala na Judo Festivalu u Ljubljani

Proteklog vikenda u Ljubljani je održan Dječji judo kata festival & Kata seminar za trenere, ...

28 Svi 2024

NOVE MEDALJE

Univerzitetski Karate klub „Student“ niže nove medalje!

25. i 26. svibnja u Cazinu je održano 19. Federalno prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore ...

28 Svi 2024

PROPUCAN AUTOMOBIL

HNS osudio napad na sportskog direktora Osijeka

'Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje incident koji se dogodio u Osijeku gdje je propucan ...

28 Svi 2024