Dnevni.ba - PRELOADER

Kako bi roditelji pred djetetom trebali nastupati kao tim

08 Ruj 2020


Kako bi roditelji pred djetetom trebali nastupati kao tim

Da bi vaše roditeljske metode odgoja bile što sličnije i s manje nesuglasica, pokušajte slijediti ove savjete.

Međusobna podrška
Dogovorite sljedeće pravilo: ako jedan roditelj disciplinira dijete, drugi ga mora podržati čak i ako se ne slaže. Ako ovo ne učinite, djeca će vrlo brzo shvatiti da niste tim i srušit ćete autoritet jedno drugom. Ovo se pravilo, naravno, ne odnosi na slučaj kada osjećate da vaš partner/ica fizički ili emocionalno ponižava dijete. U tom slučaju jasno i glasno trebate reći da se ne slažete s tim.

O različitim stavovima razgovarajte nasamo
Iako se pred djecom trebate podržati, to ne znači da o metodama odgoja ne trebate raspraviti. Ako smatrate da vaš suprug pušta djetetu crtiće koji nisu primjereni za njegovu dob ili da dijete previše vremena provodi za računalom, iznesite smireno svoje argumente i saslušajte drugu stranu kad ostanete sami. Pronađite kompromisno rješenje s kojim ćete se oboje slagati.

Zatražite podršku
Ako vam je nešto jako važno i vjerujete u svoju odluku, zamolite partnera da vas podrži. Npr. vi smatrate da vaš desetogodišnjak može prespavati kod prijatelja i vjerujete da je sposoban za takvu vrstu neovisnosti, pa zamolite partnera/icu da više vjeruje vašoj prosudbi i da vas podrži u tome.

Razgovarajte kada ste smireni
O roditeljskim odlukama i stilovima odgoja razgovarajte kada ste sami, odmorni i smireni. Tek kada smireno i bez kritike razgovarate o onom što vas muči, moći ćete lakše shvatiti perspektivu onog drugog. Imajte na umu da se do cilja može doći na više načina i da i onaj drugi možda ima pravo. Dajte prostora jedno drugom i nakon otvorenog razgovora dogovorite strategiju odgoja koju oboje podržavate. Recite što je vama neprihvatljivo roditeljsko ponašanje i objasnite zašto su vam neke stvari bitne.

Suosjećajte s djetetom, ali ne potkopavajte drugu stranu
Iako ste recimo podržali supruga/u koji je zabranio da vaš sin prespava kod prijatelja, to ne znači da djetetu ne možete reći kako razumijete da je tužno zbog te odluke. Možete suosjećati, ali ne i poništiti odluku drugog roditelja. Kasnije nasamo roditelji o toj odluci mogu iznijeti argumente za i protiv te se dogovoriti kako će postupiti idući put.

Lifestyle


PREKID

3 lekcije koje naučite nakon loše ljubavne veze

Prekidi, budimo iskreni, nikada nisu jednostavni. Čak ni kada se vi nalazite na toj strani koja ...

5 h 53 min

LJUBAVNI PAR

Evo na šta muškarci i žene najviše padaju

Privlačnost vam možda izgleda kao jednostavan pojam i logična stvar kada vam se neko dopada, ali ...

27 Svi 2024

BEBA

Zašto bebe plaču i kako im pomoći

Bebe plaču i to je jedan od osnovnih načina na koji komuniciraju. Međutim, kada plač ne prestaje ...

27 Svi 2024