Dnevni.ba - PRELOADER

Kako prepoznati znakove osjetljivog djeteta

31 Svi 2024


Kako prepoznati znakove osjetljivog djeteta
Roditeljstvo

Osjetljiva djeca, kako i naziv govori, puno su osjetljivija na ljude i situacije oko sebe. Ako mislite da bi vaše dijete moglo biti vrlo osjetljivo, razmislite o ovim pokazateljima koji su karakteristični za njihovo ponašanje.

Ne upoređujte
Osjetljiva djeca reagirat će na gotovo sve vrlo emotivno. Najobičnija situacija, poput odlaska u trgovinu za ljubimce, može potaknuti emotivnu reakciju zbog životinja koje se nalaze u trgovini. Ta su djeca vrlo nježnog srca, zbog čega će često suosjećati s drugima oko sebe.

Zbog empatije i sami će se osjećati tužno ako su drugi oko njih tužni te će se maksimalno potruditi pomoći kome treba. Možda ćete ponekad misliti da se previše brinu za druge i žele ispraviti probleme drugih.

Vrlo osjetljiva djeca puno češće razmišljaju o dubini problema nego njihovi vršnjaci. Za osjetljivu djecu, loša ocjena u školi ili loš crtež neće biti samo to, već će ih natjerati na razmišljanje zašto prije nisu shvatili svoju pogrešku. Ovakvo razmišljanje dugoročno može rezultirati stresom i anksioznošću.

Ako je vaše dijete osjetljivo, često će se događati da sve što se događa shvaćaju previše lično. Čak i ako se nešto ne odnosi na njih, na početku će misliti da je sve rečeno upućeno njima i da se odnosi na njihovo ponašanje. Zato se roditeljima preporučuje da osjetljivu djecu ne upoređuju s drugima. Poređenja bi za njih mogla značiti da očekujete više od njih, što će uzrokovati pretjerivanje jer će vas htjeti impresionirati.

Osjećaj krivice
Zajednička osobina vrlo osjetljive djece je teško donošenje odluka. Dok ne razmotre razne detalje i mogućnosti, neće moći donijeti odluku. Čak će i u najjednostavnijim situacijama ponekad biti teško odlučiti, naprimjer, koji okus sladoleda odabrati ili koga žele kao partnera u društvenoj igri.

Ako se djeca osjećaju kao da su donijela pogrešnu odluku, osjećat će se iznimno krivima. Previše će razmišljati o razlozima koji su doveli do te odluke, a bez obzira na to što im kažete, neće prestati razmišljati o pogrešci dok se ne pomire s njom.

Čitaju ljude
Osjetljiva djeca imaju istančan smisao za zapažanje i čitanje ljudi. Promatraju karakterne osobine ljudi oko sebe te na temelju viđenoga odlučuju kakva je ko osoba. Oni također često razvijaju posebnu vezu s životinjama kojima potpuno vjeruju. Oni u životinjama vide pravog prijatelja i koliko god mogu, pobrinut će se da su sve potrebe životinja zadovoljene. Ovakva djeca neprestano procjenjuju sebe i ako pogriješe, priznat će to i analizirati zašto je do pogreške došlo. Svoje emocije drže pod kontrolom koliko god mogu, ali ponekad se slome i osjećaju lakše nakon što se isplaču ili povjere bliskoj osobi, piše avaz.

MAME I BEBE


BEBA

Važnost željeza za zdrav razvoj djeteta: Posebno obratite pažnju na ishranu

Željezo je izuzetno važno tokom razvija djeteta kako bi zdravo raslo, ali se postavlja pitanje ko...

10 h 41 min

RODITELJSTVO

Učite svoju djecu ovome i velike ćete ih stvari naučiti

Savjeti američkog pisca duhovne književnosti Nealea Donalda Walscha  će pomoći svakom rodite...

13 Lip 2024

MAMA I BEBA

Razvoj imunološkog sistema: Jesu li novorođenčad zaštićena

U krvi novorođenčadi cirkuliraju antitijela koja su putem posteljice (placente) prešla s majke na...

12 Lip 2024