Dnevni.ba - PRELOADER

Karišikovo gnijezdo u Hadžibajrićevom projektu na Markalama

26 Lip 2024


Karišikovo gnijezdo u Hadžibajrićevom projektu na Markalama
CIN otkriva

Poslovni partner bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića u tajnosti je uređivao dva luksuzna stana u novoj zgradi kod pijace „Markale“, a konačan izgled odobravala je načelnikova najbliža suradnica Alma Destanović. Hadžibajriću i Destanović se sudi za nezakonito izdavanje građevinske dozvole za gradnju ove zgrade.

 

Piše: Azhar Kalamujić (CIN)

www.cin.ba

Izgradnja poslovno-stambene zgrade „Amko Komerc“ kod pijace „Markale“ još nije bila okončana kada je Elmedin Karišik, samoproglašeni čuvar imovine tadašnjeg načelnika sarajevske Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, odlučio urediti dva skupocjena stana na posljednjem katu.

Poslu je pristupao diskretno, a informaciju o njihovim budućim vlasnicima nije želio dijeliti ni s arhitektom kojeg je angažirao da isplanira interijer stanova.

Zejd Kobilica, mladi sarajevski arhitekta i vlasnik agencije „Studio Mrav“, ispričao je istražiteljima Tužiteljstva Kantona Sarajevo (KS) da ga je Karišik doveo u zgradu „Amko Komerc“ kako bi vidio dva stana na petom katu zgrade: „Ta dva stana su jedan do drugog i kao drugi stanovi na tom katu imaju balkone koji gledaju pravo na pijacu ‘Markale’“.

Tokom obilaska stanova Kobilica je pokušao saznati tko je njihov vlasnik, ali tu informaciju nije mogao dobiti od Karišika niti od šefa gradilišta Hameda Lošića koji ih je uveo u stanove.

-Kazali su da to nije bitno, rekao je Kobilica.

Karišik je sredinom 2022. godine potpisao predugovor o kupovini jednog od dva stana s Muamerom Aletom, vlasnikom „Amko Komerca“, poduzeća koje je gradilo zgradu. Prema ovom dokumentu, Karišiku je trebao pripasti stan u roh-bau stanju od 94 kvadrata i dupli parking prostor u zgradi za 400.000 KM. Polovicu sume je platio, ali stan nije uknjižio, rekla je novinaru Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Senka Nožica, pravna zastupnica ove firme.

Par godina ranije Karišik je u prepisci s poznanikom putem mobilne SKY aplikacije otkrio da je čuvar tajne imovine obitelji Hadžibajrić tako što je formalno knjiži na svoje ime.

-Brate, ja s Ibrahimom imam neki drugi odnos. Neke njihove nekretnine su na meni, njegove i još mnogo toga, napisao je Karišik.

U Tužiteljstvu sumnjaju da je jedan od stanova trebao pripasti Almi Destanović, načelnikovoj bliskoj suradnici i tajnici Uprave Općine koja je potpisala odobrenje za gradnju ovog objekta. Kobilica je istražiteljima otkrio da je njegove ideje uređenja odobravala Destanović iako je posao izrade platio „Amko Komerc“.

Aleta, Kobilica i Lošić su odbili razgovarati sa novinarom CIN-a. Pred Općinski sudom u Sarajevu je u lipnju počelo suđenje Hadžibajriću, njegovom sinu Seidu te Karišiku i Destanović po optužnici za teške oblike korupcije. Dvoje općinskih dužnosnika su, uz ostalo, optuženi da su poduzeću „Amko Komerc“ omogućili protupravnu korist.

Elmedin Karisik

Elmedin Karišik je prije uhićenja uspio „Amko Komercu“ platiti pola cijene stana i garažnog mjesta, vrijednosti 400 tisuća KM u roh-bau stanju (Foto: Facebook)

 

Načelnikov građevinski sunovrat

Trgovačka firma „Amko Komerc“ i Općina Stari Grad su zajednički gradili poslovno-stambeni objekt u blizini Sarajevske katedrale kod pijace na Markalama. Firma je uložila novac u izgradnju, a Općina dio zemljišta na kojem je podignuta zgrada.

Istraga Tužiteljstva je pokazala da je Općina Stari Grad od 2016. do 2020. godine, dok je Hadžibajrić bio njen načelnik, nezakonito preknjižavala tuđu zemlju u svoje vlasništvo i izdavala dozvole za objekt koji nije bio ucrtan u urbanistički projekat.

Projekat je na početku vodilo poduzeće „TD Marketi“ koje je kasnije prešlo u vlasništvo „Amko Komerca“, firme koja je nastavila poslovati s Općinom.

Isprva je plan izgledao drugačije. Općina je u kolovozu 2016. godine izdala dvije urbanističke suglasnosti – sebi i „TD Marketima“. Namjeravali su graditi dvije zgrade povezane podrumskim prostorom. Gradnja nikada nije započeta, a nakon dvije godine investitori prave novi idejni projekat, ovaj put za gradnju jedinstvenog objekta. Takav objekt nije bio predviđen Urbanističkim projektom „Kvadrant XII“. Postojali su i drugi problemi koji su kočili gradnju, no Hadžibajrićeva administracija za nekoliko mjeseci otklanja sve prepreke.

Prije ulaska u zajednički projekat Općina i privatna kompanija nisu riješile imovinskopravne odnose na parcelama za gradnju. Ovo su dugo pokušavali sakriti. U zemljišnim knjigama su kao korisnici zemlje bili upisani vakuf Hadži Mustaf-bega Džerzića pod upravom Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu te jevrejske porodice Salom, Kohen, Montiljo i Rašel.

Prema Zakonu o prostornom uređenju Kantona Sarajevo (KS), Općina i njen privatni partner su bili dužni pozvati korisnike zemlje da se očituju o idejnom rješenju zgrade, a Općina je trebala osigurati suglasnost općinskog pravobranitelja za provedbu projekta.

Umjesto toga Hadžibajrićeva administracija u svibnju 2018. provodi postupak harmonizacije zemljišnih knjiga, briše stvarne korisnike i njihovu zemlju preknjižava na Općinu, a potom i parceliše prema potrebi novog projekta.

Nedugo zatim „Amko Komerc“ podnosi zahtjev za izdavanje nove jedinstvene urbanističke suglasnosti kojem se pridružila i Općina. U obrazloženju zahtjeva navode da je u projektnoj dokumentaciji došlo do novih značajnih izmjena u idejnom projektu.

Nakon promjene idejnog rješenja investitori su, prema Zakonu o prostornom uređenju KS, morali izmijeniti Urbanistički projekt „Kvadrant XII“. Iako se to nije desilo, Općina je izdala jedinstvenu urbanističku suglasnost.

Načelniku Hadžibajriću je preostalo da za ovaj projekat dobije i suglasnost općinskog pravobranitelja te Općinskog vijeća. Međutim, i ovaj dio plana je proveden protivno zakonima i općinskim procedurama.

Ibrahim Hadzibajric Alma Destanovic

Ibrahim Hadzibajrić, načelnik Općine Stari Grad, i njegova suradnica Alma Destanović su u ime Općine Stari Grad rukovodili gradnjom poslovno-stambene zgrade na Markalama u središtu Sarajeva (Foto: Općina Stari Grad)

 

Sječa pravobranitelja

Prije nego je istekao rok za žalbu na rješenje o harmonizaciji, Općina je svom pravobranitelju dostavila zemljišnoknjižne izvatke parcela kako bi se stekao dojam da je ona pravosnažno upisani vlasnik.

Mišljenje pravobranitelja bilo je neophodno za sazivanje sjednice Općinskog vijeća na kojoj bi bile definirane obaveze i prava partnera u izgradnji zgrade. Tako se na stolu pravobraniteljice Dženite Derviškadić našla odluka načelnika o zamjeni nekretnina s „Amko Komercom“ o kojoj je isprva planirala dati pozitivno mišljenje, ali se ubrzo predomislila.

Policiji je kasnije rekla da su joj predati „čisti“ zemljišnoknjižni izvaci parcela na osnovu kojih je odlučila dati pozitivno mišljenje. Međutim, ubrzo je od Islamske zajednice i odvjetnika jevrejskih obitelji saznala da rješenje o harmonizaciji nije pravomoćno i da su oni uložili žalbu te se predomislila i donijela negativno mišljenje o zamjeni nekretnina. Derviškadić je nakon ovog dobila otkaz. Ni njeni nasljednici Mirza Imamović, Rešad Jusupović i Abidin Hafizović nisu odobrili načelnikov plan zbog neriješenih imovinskih odnosa. Svi oni su kasnije otišli iz Općine.

Budući da Hadžibajrić nije mogao ići pred Općinsko vijeće bez mišljenja pravobranitelja, u lipnju 2019. je održana sjednica na kojoj se pokušala fingirati zakonitost postupka. Tako je Općinsko vijeće umjesto odluke donijelo zaključak kojim se daje suglasnost za početak realizacije projekta izgradnje. Kako zaključak nije imao snagu odluke, nastavak rada na projektu je bio nezakonit.

Hadžibajrić i „Amko Komerc“ krajem kolovoza 2019. godine potpisuju notarski ugovor o partnerstvu čiji je cilj izgradnja poslovno-stambenog objekta. Hadžibajrić se obavezao da će Općina u ovaj projekat uložiti 607 kvadrata zemljišta da bi zauzvrat u novoizgrađenoj zgradi dobila poslovni prostor od 241 kvadrat. „Amko Komerc“ je u projekat uložio 716 kvadrata zemlje i novac za izgradnju.

Nakon toga Alma Destanović, načelnikova suradnica, u listopadu iste godine potpisuje građevinsku dozvolu kojom je ozvaničen početak gradnje. Dvije godine kasnije, uoči završetka gradnje, investitori su riješili obeštetiti stvarne vlasnike zemljišta. Odštetu od 100.000 KM dobila je nasljednica jedne od jevrejskih obitelji. Islamska zajednica CIN-u nije dostavila odgovor o nadoknadi. Drugi nasljednici jevrejskih obitelji nisu pronađeni.

Stanovi Markale

Po nalogu Karišika arhitekt je projektirao interijer dva susjedna stana na zadnjem katu petokatne zgrade (Foto: Dženat Dreković / CIN)

 

Stan po ukusu Alme Destanović

Gradnja stambeno-poslovne zgrade okončana je 2023. godine. U prizemlju su poslovni prostori, a na gornjim katovima stanovi različitih površina. Najatraktivniji su na zadnjem petom katu gdje se nalaze i balkoni s pogledom na Trebević.

Zejd Kobilica, arhitekta koji je radio na uređenju stanova, rekao je istražiteljima Tužiteljstva KS da ga je Alma Destanović, tajnica Uprave Općine Stari Grad, jednog dana pozvala u svoju kancelariju da pogleda idejno rješenje jednog stana.

-Generalno joj se stan svidio, odnosno projekt, i imala je manje sugestije u vezi s enterijerom, izjavio je Kobilica i dodao da je nakon toga do stanova otišao tri puta − jednom da preda idejni projekat i dvaput da se sastane s izvođačima radova.

Kobilica nije jedini koji je svjedočio o interesu Destanović za stan u zgradi „Amko Komerc“. Suad Ćatović, Hadžibajrićev bivši vozač i zaštitar, bio je svjedok susreta predstavnika ove firme s Hadžibajrićem i Destanović u kancelarijama Općine.

On je istražiteljima izjavio da je jednom prilikom iz sale za sastanke izašla Destanović da isprati goste te im na rastanku poručila: „Nadam se da će i mene zapasti neki stančić u toj zgradi“.

-Čuo sam jasno šta je rekla jer sam ja kao osiguranje bio ispred kabineta i Sale 109 u zgradi Općine, ispričao je Ćatović.

Senka Nožica, odvjetnica „Amko Komerca“, negirala je da su stanovi bili namijenjeni općinskim čelnicima, tvrdeći da se radi o insinuacijama. Potvrdila je da je samo jedan stan bio u postupku prodaje Karišiku, i on nije završen, dok je drugi namješten za izdavanje.

-Dio stanova je za prodaju, a dio za iznajmljivanje jer valjda su procijenili da je iznajmljivanje u Sarajevu jako profitabilno, rekla je Nožica.

Nakon podizanja optužnice Nožica nije željela odgovarati na dodatna pitanja CIN-a. Načelnik Hadžibajrić se nalazi u pritvoru od svibnja 2023. godine, a Destanović je nakon nekoliko mjeseci puštena u kućni pritvor. Karišik i Hadžibajrić mlađi su prošle godine pušteni na slobodu uz ograničenje kretanja, ali su ponovno uhićeni u ožujku ove godine zbog sumnje da su u međuvremenu počinili nova krivična djela.

 

Blokirano pet nekretnina u BiH i Hrvatskoj

Kantonalni sud u Sarajevu privremeno je blokirao pet nekretnina u vlasništvu Hadžibajrića, njegovog poslovnog partnera Elmedina Karišika i povezanih poduzeća. Tužiteljstvo KS sumnja da su pojedine nekretnine stečene od 2021. do 2023. godine vlasništvo Hadžibajrića iako nisu uknjižene na njegovo ime.

Radi se o zgradi sa četiri stana kod sarajevskog parka „Hastahana“, procijenjenoj na milijun KM. Iako je registrirana na poduzeće kojim upravlja Karišik, sumnja se da je zgrada Hadžibajrićevo vlasništvo. Karišik je u jednoj poruci putem SKY aplikacije otkrio da je ova nekretnina namijenjena Hadžibajriću za mirovine.

Sud u Hrvatskoj je na zahtjev Tužiteljstva KS blokirao Hadžibajrićev apartman od 44 kvadrata u Krvavici kod Makarske. Kupio ga je u ožujku 2022. godine za 160.000 KM. Novac je posudio od rođaka kojem je Općina prethodno prodala zemljište u Starom Gradu.

Mjesec ranije, u ožujku, Sud je zabranio i raspolaganje stanom od 80 kvadrata koji je Karišik, vlasnik „Plaze Group“, kupio u ime svoje firme za 280.000 maraka. Karišik je nekretninu u centru grada kupio 2022 – u vrijeme činjenja krivičnih djela za koje njega i Hadžibajrića sumnjiči Tužiteljstvo KS.

Apartman je nakon toga oglašen na platformi za iznajmljivanje smještaja „Booking“. Nekretnina nije upisana u bilans nekretnina Karišikove firme pa u Tužiteljstvu sumnjaju da je namijenjena Hadžibajriću.

Konačno, u travnju 2024. je blokiran i Hadžibajrićev stan od 85 kvadrata i garaža u novom naselju u blizini Skenderije. Ove je nekretnine bivši načelnik kupio 2021. godine za 244.000 maraka. Nekretnine u Sarajevu stavljene su pod upravu Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

BIH


Ranjena žena u teškom stanju nakon incidenta kod Stoca

MOSTAR - Žena koja je ranjena u glavu u subotu 13. srpnja u mjestu Prenj kod Stoca nalazi se u te...

2 h 1 min

BOŠNJAČKE POLITIČKE I INTELEKTUALNE ELITE SE NE MOGU BEZ HRVATA SUPROTSTAVITI VUČIĆU I DODIKU

Odnosi između Bošnjaka i Srba u fazi 'patološke' mržnje

Od održavanja 'svesrpskog sabora' i usvojene Deklaracije o zaštiti svih Srba u regiji, glavne srp...

2 h 59 min

YOKO KAMIKAWA

Japanska šefica diplomatije Yoko Kamikawa dolazi u posjetu BiH

Japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa posjetit će Bosnu i Hercegovinu u sklopu regio...

3 h 42 min