Dnevni.ba - PRELOADER

Koalicija protiv HDZ-a: Most uskoro odlučuje. S njima imamo 68 potpisa za Milanovića

18 Tra 2024


Koalicija protiv HDZ-a: Most uskoro odlučuje. S njima imamo 68 potpisa za Milanovića
Izbori u Hrvatskoj

Razgovori i dogovori o novoj vladi u punom su jeku. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da su njihovi razgovori već naveliko započeli, no zahuktalo se i kad je dosadašnja opozicija u pitanju.

Kako doznajemo, SDP-ova koalicija i stranke koje su ih spremne podržati su u svojim kalkulacijama već došli do broja od 68 zastupnika, no za to im treba Most, piše index.hr.

Koalicija protiv HDZ-a već ima podršku 57 zastupnika
Koalicija protiv HDZ-a, kako bi se kolokvijalno mogla nazvati, računa na 42 mandata SDP-a i partnera, 10 mandata Možemo, 2 mandata IDS-a, 2 mandata liste međimurskog župana Matije Posavca i jedan mandat Fokusa. 

To je u zbroju 57 mandata, a riječ je o budućim zastupnicima koji su dali načelnu podršku vladi čiji bi mandatar bio sadašnji predsjednik Republike Zoran Milanović.

S Mostom bi došli do 68 zastupnika
Jedanaest mandata Mosta i Suverenista tu bi brojku podiglo na 68, a oni koji su se dosad okupili u pokušaju sastavljanje vlade kako bi se HDZ preselio u oporbu, ozbiljno računaju upravo na Most i nadaju se da bi već večeras mogli dobiti potvrdni odgovor Nikole Grmoje i Bože Petrova. 

"S Mostom imamo 68 zastupnika. Večeras u Mostu imaju sastanak na kojem će analizirati rezultate izbora i odlučiti hoće li dati podršku za pokušaj formiranja jedine prave vlade", kaže nam izvor blizak SDP-ovoj koaliciji ciljajući na to da bi takva vlada odražavala većinsku volju birača za promjenom. 

Iz Mosta su, kako se može čuti, rezolutni da s HDZ-om ni po koju cijenu neće ići, a podršku spomenutom bloku, koji predvode SDP i partneri, barem zasad ne isključuju. Dojam je da bi, ako bi se takva snaga pozicionirala kao blok protiv korupcije, što ta stranka predstavlja kao jedan od svojih osnovnih ciljeva, Most mogao dati podršku za formiranje vlade dosadašnjih opozicijskih stranaka. 

Varijanta po kojoj bi Milanovićev blok protiv HDZ-a mogao doći do 76 zastupnika i bez DP-a
Treba ipak uzeti u obzir da dva mandata od 11, koliko bi se u kalkulacijama pridodalo onima koji su već obećali podršku takvoj vladi, pripadaju Hrvatskim suverenistima. 

Kada bi blok protiv HDZ-a predvođen Milanovićem doista došao do 68 mandata, s 8 manjinskih mandata mogao bi doći do većine od 76 zastupnika čak i bez Domovinskog pokreta.

 

Vijesti iz svijeta


VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Vještačka inteligencija zamjenjuje tri miliona radnih mjesta u Njemačkoj

S brzim uvođenjem sistema vještačke inteligencije (AI) u kompanije, mnogi zaposleni u Njem...

7 min

JOSEP BORRELL

Visoki predstavnik EU uputio poruku Izraelu: Krajnje je vrijeme da prihvatite kritike

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell poručio je kako je krajnje vrijeme da Izr...

13 min

ZORAN MILANOVIĆ

Milanović zbog rezolucije o Srebrenici napao Plenkovića: To je protuustavno

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelj...

30 min