Dnevni.ba - PRELOADER

Kod Tuzle uhićen ‘perač novca‘ s više od milijun eura, povezuje ga se s notornim Titom

04 Lip 2024


Kod Tuzle uhićen ‘perač novca‘ s više od milijun eura, povezuje ga se s notornim Titom
AKCIJA

Policija u BiH uhitila je muškarca koji je u tu zemlju unio milijun i pol eura stečenih preprodajom narkotika s ciljem "pranja" tog novca, a operacija je izvedena u sklopu istraga otvorenih nakon dešifriranja zaštićenih komunikacija kojima su se koristili krijumčari, potvrđeno je u utorak iz Tužiteljstva BiH.

Neimenovani 47-godišnjak uhićen je u ponedjeljak na području Lukavca kod Tuzle, a policajci su pritom pretražili prostore kojima se koristio, uključujući i jedan sef u banci.

"Prikupljeni su dokazi koji ukazuju da je ovaj osumnjičeni ilegalno unio najmanje 1,5 milijuna eura iz zemalja zapadne Europe na područje Bosne i Hercegovine koji je dalje ulagan u gospodarsko poslovanje pravnih osoba, odnosno tvrtki čiji su vlasnici drugi pripadnici organizirane skupine", stoji u priopćenju tužiteljstva.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) čiji su pripadnici i proveli akciju pojasnili su kako je ona uslijedila na temelju istrage i prikupljenih dokaza o djelovanju organizirane kriminalne skupine koja je prevozila i distribuirala kokain u velikim količinama iz zemalja Južne Amerike u zemlje zapadne Europe, te prala novac u višemilijunskim iznosima.


Pripadnici te kriminalne skupine su tijekom počinjenja kaznenih djela komunicirali posredstvom posebno zaštićene Sky aplikacije.

Ta je aplikacija dešifrirana koordiniranim naporima niza zemalja, uključujući tu i Interpol.

Prema ranije objavljenim informacijama, samo u BiH tom se aplikacijom koristilo više od dvije tisuće osoba, a među njima su identificirane i one povezane s politikom i gospodarstvom.

Istraga je do sada otkrila povezanost s BiH jednog od najvećih narkokartela na svijetu na čijem je čelu Edin Gačanin zvani Tito koji je svoje operacije vodio iz Dubaija.

Crna kronika


UŽAS

Novi detalji: Beba pronađena u kontejneru u Bugojnu rođena živa, traži se majka

Slučaj koji je potresao javnost u Bosni i Hercegovini, kada je mrtva novorođena beba pronađena u ...

2 h 37 min

REKONSTRUKCIJA NESREĆE Evo zbog čega će večeras biti zatvoren ulaz u Mostar

Na dijelu magistralne ceste M-17, od raskrižja kod benzinske crpke 'Ina' (Zalik) pa do Sutine več...

8 h 7 min

SARAJEVOM VLADAJU 'NARKOSI' I ZELENI 'BATINAŠI'

DIJAGNOZA Droga, kriminal, oružje, umrežena policija!

Od 2018. godine u BiH nije provedeno egzaktno istraživanje i procijenjena opća sigurnost njezinih...

12 h 50 min