Koje promjene ćete uočiti ukoliko počnete redovno konzumirati kupus
Kupus
Kada je riječ o dobrobiti povrća, kupus se definitivno ističe. Nutricionisti ga zbog njegovih svojstava često nazivaju "nutritivnom bombom".
Ukoliko ga uvrstite u svoju ishranu, vaš organizam će vam biti zahvalan. Pun je vitamina C, koji učestvuje u stvaranju bijelih krvnih zrnaca. Harvard School of Public Health navodi da kupus zbog ovoga jača imunološki sistem, prenosi Klix.
U kupusu se nalaze glukozinolati, koji se u tijelu pretvaraju u izotiocijanate. Izotiocijanati su poznati po tome jer štite od određenih tipova karcinoma. Kupus sadrži još jedan nutrijent koji štiti od raka - sulforafan, navedeno je u rezultatima istraživanja 2019. objavljenim u stručnom magazinu Journal of Medicinal Food.
Ovo povrće vam također pomaže i u ubrzavanju probave. Prirodni je izvor probiotika. Samim tim može spriječiti štetne bakterije u koje spada ešerijiha koli.
Kupus se u poljskoj narodnoj medicini često koristi kao protuupalni lijek. Također reguliše nivo holesterola. S obzirom na to da sadrži karotenoide lutein i zeaksantin, smanjuje rizik od makularne degeneracije.