Dnevni.ba - PRELOADER

Konaković sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova Strategije EU za Dunavsku regiju

20 Lip 2024


Konaković sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova Strategije EU za Dunavsku regiju
Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova Strategije Evropske unije za Dunavsku regije (EUSDR) u Beču.

Sastanak, u okviru austrijskog predsjedanja EUSDR-om, bio je prilika za razmjenu mišljenja o evropskoj perspektivi regije i ostvarenom napretku država kao i razgovore o unapređenju regionalne saradnje kroz savladavanje svih izazova kada je riječ o globalnoj sigurnosnoj arhitekturi, posebno u kontekstu posljedica ruske invazije na Ukrajinu, javlja FENA. 

U obraćanju tokom sastanka, ministar Konaković je naglasio da smo danas svjedoci sigurnosnih, privrednih i društvenih izazova, ali i prijetnji, koji utiču na sva područja života. Dodao je da ove prijetnje nisu ograničene na određenu regiju ili kontinent, već da one imaju globalni uticaj.

Osvrnuo se potom na rusku invaziju na Ukrajinu.Ocijenio je da je naša civilizacijska dužnost podržati suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica. Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina od samog početka u potpunosti podržavala stav Evropske unije, te da svi odgovorni za kršenje međunarodnog prava počinjenog u ili protiv Ukrajine moraju biti izvedeni pred lice pravde, s obzirom da iz vlastitog iskustva znamo koliko je to važno.

Naglasio je da je Dunavska regija posebno izložena sigurnosnim prijetnjama, te poručio da moramo zajedno djelovati i pojačati otpor prema destabilizirajućem uticaju trećih strana, hibridnim prijetnjama i dezinformacijama. Kada je riječ o proširenju EU, ministar Konaković je istaknuo da je EUSDR izvrsna platforma za ravnopravnu saradnju i sinergiju s procesom proširenja EU. Ponovio je da se proces proširenja EU ne može promatrati kao tehnički, već prvenstveno kao politički proces od geostrateške važnosti za cijelu Evropu. Upozorio je da bi usporavanje procesa proširenja EU i izostanak opipljivih koristi dovelo bi do euroskepticizma, što bi opet otvorilo prostor za utjecaj trećih strana.

Pozdravio je odluku Vijeća EU o novom Planu rasta za zapadni Balkan, te izrazio nadu da će članice Evropske unije prepoznati važnost ubrzanog napretka Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana na evropskom putu. Na kraju je poručio da je naša zemlja posvećena evropskim vrijednostima i regionalnoj saradnji, te da se radujemo predstojećem predsjedanju Bosne i Hercegovine Strategijom EU za Dunavsku regiju 2025. godine.

Na kraju sastanka ministri vanjskih poslova EUSDR usvojili su zajedničku izjavu pod nazivom “Deklaracija Beč Dunav”.

Ministar Konaković će sudjelovati na zajedničkoj radnoj večeri ministara vanjskih poslova Strategije EU za Dunavsku regiju, Grupe prijatelja zapadnog Balkana i zemalja zapadnog Balkana, čiji je domaćin savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg. Razgovarat će se o temi “Proširenje EU u vremenu velikih izazova”.

Strategija EU za Dunavsku regiju je makroregionalna strategija EU koju čini 14 država: Austrija, Bugarska, Češka Republika, Hrvatska, Njemačka (Baden Württemberg, Bavarska), Mađarska, Slovačka Republika, Slovenija, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina.

BIH


Ranjena žena u teškom stanju nakon incidenta kod Stoca

MOSTAR - Žena koja je ranjena u glavu u subotu 13. srpnja u mjestu Prenj kod Stoca nalazi se u te...

2 h 7 min

BOŠNJAČKE POLITIČKE I INTELEKTUALNE ELITE SE NE MOGU BEZ HRVATA SUPROTSTAVITI VUČIĆU I DODIKU

Odnosi između Bošnjaka i Srba u fazi 'patološke' mržnje

Od održavanja 'svesrpskog sabora' i usvojene Deklaracije o zaštiti svih Srba u regiji, glavne srp...

3 h 6 min

YOKO KAMIKAWA

Japanska šefica diplomatije Yoko Kamikawa dolazi u posjetu BiH

Japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa posjetit će Bosnu i Hercegovinu u sklopu regio...

3 h 48 min