Dnevni.ba - PRELOADER

KONCEPT - BMW Neue Klasse X

24 Lip 2024


KONCEPT - BMW Neue Klasse X
Izmaštana najava velikih promjena

Studijom Vision Neue Klasse X BMW je svojim ljubiteljima ponudio svojevrsni pogled u budućnost u kojoj bi se iz ovog modela trebao razviti potpuno novi iX3. Ako je suditi prema ponuđenom dizajnu, tradicionalna maska hladnjaka vratit će se u klasični format, a bit će i još mnogih drugih promjena...

 

Nakon što je u rujnu prošle godine predstavio originalan limuzinski koncept koji je nazvao Neue Klasse, BMW je početak proljeća aktualne godine iskoristio za premijeru Neue Klasse X studije. Kako i samo njeno ime sugerira, riječ je o viziji BMW automobila budućnosti koji će biti pozicioniran u segmentu povišenih crossover i SUV modela. 

Preciznije, do 2025. godine iz ove originalne vizije trebao bi nastati novi iX3 model. Ono što BMW pokušava sugerirati svojim novim konceptima, osim očite promjene tradicionalne maske hladnjaka čiji nekontrolirani rast bi napokon trebao biti obuzdan, jeste uvođenje novog koncepta tehnologije vožnje, asistencije i pomoći vozaču. Obrisi novog iX3 modela već se naziru, a postaju još jasniji ukoliko vaša mašta ima tu moć zamijeniti kamere konceptnih retrovizora klasičnim, te dodati ručke na vratima koje su izostavljene na konceptnom modelu. Najveća najavljena promjena na prednjem dijelu vozila je redefinicija maske hladnjaka čije nas okomito izdužene i LED svjetlom osvijetljene konture vraćaju u šezdesete godine prošlog stoljeća, kada je predstavljen originalni Neue Classe model, poznatiji kao BMW 1500 (E115). 

Ovaj model se u četiri karoserijske izvedbe proizvodio punih 15 godina i BMW-u je svojedobno dao krila i potvrdio njegov status proizvođača elegantnih, dinamičnih i u vožnji uzbudljivih automobila. Da je navedena inspiracija vjerodostojna potvrđuje i moderno stiliziran koncept prednjeg 3D svjetlosnog panela, koji horizontalnim LED linijama podsjeća na kromiranu masku originalnog modela iz šezdesetih. Suvremen je to omaž originalnom klasičnom rješenju, koje danas kod ljubitelja BMW-a ima kultni status. Stražnja svjetla nemaju bliskih veza s nekim BMW-ovim povijesnim modelom, već u potpunosti koriste sve prednosti suvremene svjetlosne tehnologije, kako za isticanje tako i za jedinstven svjetlosni potpis koji će novom iX3 omogućiti dobru uočljivost, ali i prepoznatljivost. Jednostavan linijski oblik vizualno proširuje vozilo, te ga u paru sa stražnjom oplatom branika optički čini čvrstim ističući tako njegov off-road karakter. Novi koncept BMW-ovog interijera ispod vjetrobrana donosi panoramski zaslon podijeljen na sedam informacionih cjelina. 

BMW P90543429 HighRes Bmw vision neue klas

BMW P90543420 HighRes Bmw vision neue klas

Funkcijama ovog jedinstvenog sustava u auto-industriji upravlja se preko centralnog zaslona osjetljivog na dodir. S malo mašte jasno je da je i ponuđeni interijer vrlo blizu finalnog rješenja. Možda ne treba očekivati da će centralni zaslon biti zakošen, niti da će stakleni panoramski krov biti u sadašnjem gigantskom formatu, ali je jasno da se većina ponuđenih rješenja lako može naći u velikoserijskoj proizvodnji. Komercijalizacija 3D zaslona ispod vjetrobrana bit će veliki iskorak za BMW, koji pri tome namjerava zadržati i head-up displej ispred vozača. Unatoč činjenici da je dio novog 3D zaslona, koji se nalazi ispred vozača, sadržajno fiksan i pokazuje (između ostalog) brzinu kretanja i ostale informacije najvažnije za vožnju, BMW smatra da je prisustvo head-up sustava neophodno. Podsjećamo da je on položajno fokusiran na vozača, dok će sadržaje na 3D zaslonu moći vidjeti svi putnici u automobilu. 

Uz nove digitalne sadržaje BMW će promovirati i najsuvremeniji multimedijalni sustav s proširenim brojem sadržaja. Ono što je pomalo razočaralo ljubitelje BMW-a jeste izostanak iDrive kontrolora u konceptnom modelu, koji bi u potpunosti trebao zamijeniti centralni zaslon osjetljiv na dodir. Kako će vanjski dizajn, ali i sam interijer, te raspoloživa tehnologija izgledati u velikoserijskom modelu, znat ćemo vrlo brzo, već 2025. godine, kada je planirano predstavljanje novog iX3 modela.

P90543419 HighRes Bmw vision neue klas

P90543405 HighRes Bmw vision neue klas

POGON I SIGURNOST

Projicirana autonomija novog potpuno električnog iX3 modela trebala bi se kretati oko 600 kilometara. Iz BMW-a obećavaju 30% brže punjenje, te bateriju sa 30% većom gustoćom akumulirane energije. Sam električni sustav automobila 25% je učinkovitiji od onog koji se nalazi u aktualnom iX3 modelu, zbog čega u BMW-u smatraju da njihovi razvojni inženjeri zaslužuju velike pohvale za svoj rad na ovom projektu. Kontrola nad sustavima sigurnosti i asistencije u vožnji u budućnosti bit će ponuđena kompjutorskom sustavu koji BMW naziva „supermozgom”. Bavarci ističu da ovaj ima pet puta veće računalne mogućnosti od njihovog trenutno najboljeg sustava, te kao takav omogućuje puno brže i učinkovitije intervencije u vožnji, uz automatizaciju vožnje Nivo 3.

AUTO


AL JAZEERA

Priča o Golfu iz Vogošće: Kako je ugašeno automobilsko carstvo

Vozila iz Tvornice automobila Sarajevo su stizala do Italije, Francuske, Španjolske, a u V...

13 Lip 2024

NEDJELJA, 26. SVIBNJA

I ove godine tradicionalni susret oldtimera u ZHŽ-u

Tradicionalni Međunarodni Rally starodobnih vozila pod nazivom “4 grada Hercegovine 2024.&r...

20 Svi 2024

HIBRIDNI PORSCHE 911

Najpoznatiji Porsche na svijetu postaje hibrid

Porsche je spreman predstaviti jednu od najvećih promjena na svom prepoznatljivom modelu. Hibrid...

13 Svi 2024