Dnevni.ba - PRELOADER

Koordinacija sindikata obrazovanja HNŽ-a odgovorila Velagiću

22 Velj 2024


Koordinacija sindikata obrazovanja HNŽ-a odgovorila Velagiću

Kako to da samo kod nas nema novca ili možda nema za obrazovanje, a za sve drugo ima?

Koordinacija sindikata obrazovanja HNŽ-a odgovorili su na prozivke ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Adnana Velagića, koji je jučer u priopćenju za javnost optužio sindikate da govore neistine.

-Nismo nimalo sretni kad s ministrom moramo komunicirati preko medija jer smo navikli probleme rješavati dijalogom, ali smo dužni našem članstvu i javnosti pojasniti neke stvari. Ministar nas je optužio da smo lažovi i da smo nemoćni naše članstvo uvjeriti u ispravnost prosvjeda. I na prosvjedu u 12. mjesecu događali su se pritisci na članove, ali smo tada prešutjeli jer smo mislili da će se s tim prestati. Na žalost, kako su se takve stvari ponovile, da su direktori pojedinih škola prijetili radnicima da moraju ostati u razredu s djecom, to nismo mogli i ovaj put prešutjeti pritiske. Pojedini su direktori također po zbornicama širili priču kako je štrajk nelegalan te da nisu ispoštovane procedure. Zna se šta se u tom slučaju radi. Poslodavac se obrati sudu i sud presudi je li štrajk zakonit ili ne. Međutim, nije bilo obraćanja sudu nego se po zbornicama širila takva priča. Šta je to nego pritisak?, navode iz koordinacije sindikata obrazovanja.

Kupovina vremena

-Što se tiče službenoga poziva za razgovore, čim je ministar došao na dužnost, obratili smo mu se službenim dopisom za sastanak. Trebalo mu je mjesec dana da nas pozove. Kad smo mu rekli da je naš zahtjev povećanje plaće 15 posto, odgovorio je da novca nema. Na to smo mu rekli da mi u tom slučaju idemo u prosvjede i štrajk, a on je uvrijeđeno rekao da nije očekivao da ćemo mu odmah na prvom sastanku prijetiti. Isto tako smo Vladi čim je uspostavljena uputili zahtjev za zajednički sastanak koji su oni sazvali tek nakon štrajka upozorenja. Rekli su nam da novca nema i da ćemo na kraju prvog mjeseca 2024. moći usporediti priljev sredstava i usporediti ga s onim iz prvoga mjeseca 2023. te tada reagirati. Kako je prvi mjesec prošao i kako su pokazatelji da je priljev sredstava veći za 10 posto, gospoda iz Vlade sad priča da treba čekati kraj četvrtog mjeseca kad će biti pravi pokazatelji. Očito se radi o kupovanju vremena. Svaki naš štrajk i prosvjed smo uredno najavili i protokolirali Vladi, i ministru obrazovanja i MUP-u, i s našim su zahtjevima i te kako dobro svi upoznati. Napominjemo da su u skoro svim županijama/kantonima postignuti dogovori oko povećanja plaća, osim kod nas. Kako to da samo kod nas nema novca ili možda nema za obrazovanje, a za sve drugo ima? Još jednom, ovaj put javno, ponavljamo da smo mi uvijek spremni za dijalog i civilizacijsko kompromisno rješenje. Ukoliko poziv izostane mi nastavljamo s našim aktivnostima, navodi se u priopćenju sindikata koje potpisuju Goran Miličević, Edin Sarajlić, Emina Čomić i Josip Milić

Što je kazao Velagić

Podsjetimo, jučer su iz Velagićevog ministarstva kazali da sindikati govore neistine.

-Na prosvjedima koje su u utorak održali sindikati osnovnih i srednjih škola s područja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) izrečene su grube i neistinite kvalifikacije o navodnim pritiscima ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta Adnana Velagića na pojedine članove sindikata i ravnatelje škola, stoji u reagiranju resornog ministarstva.

– Izvještavamo sve uposlenike u odgojno-obrazovnom sustavu HNŽ-a i cjelokupnu javnost da su navodni pritisci na članove sindikata i ravnatelje škola neistina i izraz nemoći pojedinih sindikalnih aktivista da uvjere svoje članstvo o potrebi ovakvih prosvjeda. Izvještavamo javnost, a ponajprije prosvjetne radnike, da na adresu našeg ministarstva od strane predstavnika sindikata osnovnih i srednjih škola nikada nije stigao niti jedan službeni poziv na razgovore. Istina je da smo obavili određene neformalne razgovore s pojedinim predsjednicima sindikata i utvrdili dobar put za rješavanje određenih sindikalnih zahtjeva, dodaju iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a te potvrđuju da je činjenica da se u obrazovnom sustavu u HNŽ-u primjenjuju zakonski i podzakonski akti koji su zastarjeli te su njihove izmjene i dopune apsolutno neophodne.

– To je jedan od problema s kojim se Ministarstvo trenutno suočava, no sasvim je jasno da je za rješavanje tih problema potrebno određeno vrijeme i suradnja s drugim institucijama i tijelima izvršne i zakonodavne vlasti. Ministarstvo će nastaviti predano raditi na iznalaženju rješenja za sindikalne zahtjeve i izradi novih zakonskih i podzakonskih propisa kojima će se unaprijediti obrazovni sustav u Županiji a svi sektori Ministarstva predano rade na izradi novih zakonskih i podzakonskih akata, ne samo u prosvjeti, već i u oblastima znanosti, kulture i sporta, poručeno je.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

16 h 32 min

U novom broju donosimo

Novi broj

19 Lip 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

18 Lip 2024