Liječnik kaže da jedan vitamin može značajno smanjiti loš kolesterol u krvi
Hrana
Kolesterol je jedno od stanja koje nazivamo tihim ubojicom jer rijetko izaziva očite simptome, a njegove visoke razine mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Međutim, prema riječima liječnika Erica Berga, ključ za njegovo snižavanje može se nalaziti u vašem tanjuru - točnije, u vitaminu B3 ili niacinu, piše index.
Kolesterol je masnoća koju naše tijelo prirodno proizvodi, a neophodan je za izgradnju stanica i proizvodnju hormona. Međutim, kada razina "lošeg" kolesterola ili LDL-a postane previsoka, može uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.
Doktor Eric Berg, specijalist za keto prehranu i povremeni post, ističe važnost pravilnog funkcioniranja žuči u regulaciji kolesterola. Žuč, koja se proizvodi iz kolesterola, pomaže razgraditi masti i apsorbirati vitamine topljive u mastima. Problemi s crijevnom mikrobiotom, tvrdi dr. Berg, mogu utjecati na proizvodnju žuči što dodatno povećava razinu kolesterola.
"Niacin, poznat i kao vitamin B3, ima ključnu ulogu u snižavanju 'lošeg' kolesterola, dok istovremeno povećava 'dobar' kolesterol (HDL) i smanjuje trigliceride, vrstu masnoće u krvi", objasnio je dr. Berg.
Prema istraživanjima, niacin može smanjiti LDL kolesterol za 25%, povećati HDL kolesterol za više od 30% i značajno smanjiti trigliceride. Iako se niacin često nalazi u multivitaminima, njegove terapijske doze za snižavanje kolesterola (1000-3000 mg dnevno) trebaju se koristiti isključivo pod nadzorom liječnika.
Oprezno s niacinom
Zato je dobra vijest da je niacin prirodno prisutan u mnogim namirnicama. Primjerice, naći ćete ga u žitaricama, povrću i voću (osobito mrkvi), govedini, piletini, puretini, ribi, jajima, mlijeku, siru, grahu, leći, orašastim plodovima, kvascu, mekinjama, pa čak i u kavi.
Uz niacin, prirodni saveznici u borbi protiv visokog kolesterola uključuju češnjak, zob, laneno sjeme, zeleni čaj, soju te stanole i sterole.
Iako je niacin moćan saveznik, može izazvati nuspojave poput crvenila kože, glavobolje ili želučanih tegoba. U težim slučajevima predoziranja moguće su ozbiljnije komplikacije poput oštećenja jetre ili povećanog rizika od moždanog udara. Stoga je nužno konzultirati liječnika prije nego što započnete uzimati niacin ili druge dodatke prehrani.