Dnevni.ba - PRELOADER

Ljevica i centar 'za', desnica izričito protiv

09 Lip 2024


Ljevica i centar 'za', desnica izričito protiv
Ljevica i centar 'za', desnica izričito protiv

Priredila: V.S.Herceg

mostar@dnevni-list.ba

Mnoge njemačke stranke koje sudjeluju na izborima za Europski parlament zalažu se za članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU-u, ali pod uvjetom da ispune kriterije. I dok neke misle da će to ojačati EU, drge, a to su stranke radikalne desnice, protiv su proširenja. Što pojedine njemačke stranke misle o širenju Europske unije, analizirao je Deutsche Welle (DW)

CDU/CSU

Demokršćanske stranke CDU/CSU žele "restrukturirati i smanjiti" Europsku komisiju te istovremeno ojačati Europski parlament. Smatraju da je priključenje zemalja zapadnog Balkana, ali i Ukrajine i Moldavije, potrebno jer to leži "u sigurnosnom i geopolitičkom interesu Njemačke i Europe". 

No ističe se da te države prije članstva moraju ispuniti sve pristupne kriterije te da proširenje i reforme Unije moraju ići ruku pod ruku. Za Tursku, iako je od strateškog značaja za Europu, smatraju da trenutno ne može postati članicom Europske unije, jer se udaljila od njenih vrijednosti.

Savez 90/Zeleni - "Uspješna priča"

Proširenje EU-a je za Zelene "uspješna priča“ koja „jača našu sigurnost, našu stabilnost i naše blagostanje“. Zato u svom programu kažu: „Naša e odgovornost aktivno podržavati zemlje s europskom perspektivom." Zeleni žele proces pristupanja u fazama, a postizanje međuciljeva žele nagraditi poticajima, poput pristupa roamingu, raznim EU-programima ili dijelovima jedinstvenog tržišta.

Stranka je skeptična što se tiče Turske. "Za nas može doći do ponovnog pokretanja pregovora o pristupanju EU-u tek kada Turska vjerodostojno krene putem demokracije i vladavine prava", kaže se u programu Zelenih.

SPD - "Proširenje motor mira, demokracije i glagostanja"

SPD se pokazuje otvorenim za nove članice: "Politika proširenja EU-a bila je i ostaje motor mira, demokracije, vladavine prava i blagostanja u Europi - želimo nastaviti ovu uspješnu priču." Proces pristupanja zemalja zapadnog Balkana, kaže se u programu SPD-a, teče previše sporo. Prije više od 20 godina Unija je tim državama dala perspektivu za članstvo. "Nakon godina kašnjenja, krajnje je vrijeme da države zapadnog Balkana brzo uključimo u EU – ako ispune pristupne kriterije." SPD se želi zauzeti za uspostavu "jasno prepoznatljivih međukoraka u procesu proširenja" i želi ispitati "kako se, na primjer, prije punopravnog članstva, može omogućiti pristup zajedničkom tržištu EU-a".

DP (liberali) - Da, ali nakon reformi

Kad je riječ o proširenju EU-a ono bi, kako u svom programu za europske izbore navodi FDP, moralo biti popraćeno institucionalnim reformama da bi Unija bila sposobna za prijem novih članica.

AfD: Izričito protiv

AfD je u osnovi protiv proširenja: stranka eksplicitno odbacuje prijem država zapadnog Balkana u EU i zalaže se za "privilegirano partnerstvo sa zemljama ove regije". Iako prepoznaje Tursku kao važnog strateškog i ekonomskog partnera, AfD smatra da Turska kulturno ne pripada Europi i traži "hitni prekid pregovora o pristupanju Turske EU-u i obustavu financijske pomoći u okviru mjera prilagođavanja".

Savez Sahre Wagenknecht (BSW) - Nove članice samo bi bile veliki trošak

BSW se protivi proširenju EU-a i zato traži moratorij na primanje novih članica. Ova nova stranka u svom programu izričito odbija započinjanje pregovora o pristupanju s Ukrajinom, Republikom Moldavijom i Gruzijom. Glavni razlog su troškovi koji bi opteretili proračun EU-a zbog pristupanja pet zemalja zapadnog Balkana, Kosova, Ukrajine, Gruzije i Moldavije.

 

 

 

BIH


SAŠA MAGAZINOVIĆ

U parlamentarnu proceduru upućen prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama

Prijedlog izmjena zakona o javnim nabavkama upućen je u parlamentarnu proceduru - saopćeno je iz ...

15 Srp 2024

ELMEDIN KONAKOVIĆ

Konaković: Ministarstvo vanjskih poslova ne odobrava angažman helikoptera

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne odobrava angažman helikoptera, izjavio je ministar Elmedin K...

15 Srp 2024

PREKRŠEN POSLOVNIK

Skupština HNŽ-a krije nepravilnosti?

Trećina zastupnika u Skupštini HNŽ-a prije određenog vremena potpisala je i predala inicijativu z...

15 Srp 2024