Dnevni.ba - PRELOADER

Macron pozvao Rusiju na olimpijsko primirje, evo odgovora iz Kremlja

16 Tra 2024


Macron pozvao Rusiju na olimpijsko primirje, evo odgovora iz Kremlja

Kremlj je danas hladno reagirao na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na primirje u međunarodnim sukobima tijekom Olimpijskih igara u Parizu rekavši da bi Ukrajina to mogla iskoristiti kao priliku za pregrupiranje i ponovno naoružavanje, prenosi Reuters.

Olimpijsko primirje
Obustava oružanih sukoba pod olimpijskim primirjem dugogodišnja je tradicija, a Macron je u intervjuu u ponedjeljak rekao da će raditi na njegovom postizanju kada Pariz bude domaćin Ljetnih igara od 26. srpnja do 11. kolovoza.

Upitan o tome, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su i ruski predsjednik Vladimir Putin i ruska vojska primijetili da, u pravilu, režim u Kijevu koristi takve ideje i inicijative da se pokuša pregrupirati i naoružati.

Nije naveo nijedan konkretan primjer kada se Ukrajina tako ponašala. Rat bjesni od 24. veljače 2022., kada je Putin pokrenuo ono što je nazvao "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, a u tom razdoblju nije bilo primirja.

Peskov nije išao tako daleko da isključi olimpijsko primirje, ali je rekao da još nitko nije poduzeo nikakve službene korake u tom pogledu.

Rusija ima inicijativu u Ukrajini
Linije bojišnice u Ukrajini nisu se dramatično pomaknule od kraja 2022., ali Rusija je ponovno preuzela inicijativu otkako je zauzela grad Avdijivku u veljači.

Macron je u intervjuu francuskim medijima rekao da će Francuska učiniti sve da dođe do primirja u sukobima u Ukrajini, Gazi i Sudanu te da će po tom pitanju angažirati kineskog predsjednika Xi Jinpinga. "To je prilika u koju ću pokušati uključiti mnoge naše partnere. Kineski predsjednik dolazi u Pariz za nekoliko tjedana, zamolit ću ga da mi pomogne", rekao je.

Peskov je, odgovarajući na zasebno pitanje o Kini, rekao da je stajalište Pekinga o ukrajinskom sukobu "vrlo uravnoteženo i konstruktivno".

Kina, koja nije osudila invaziju Moskve i znatno je potaknula trgovinu s Rusijom od početka rata, prošle je godine iznijela mirovnu inicijativu koja se sastojala od skupa općih načela koja nisu uključivala pojedinosti o tome kako sukob privesti kraju. Hina

Vijesti iz svijeta


NEVRIJEME U KARLOVCU

Grom izazvao požar, prilikom gašenja ozlijeđen vatrogasac: “Vjerojatno ga je pogodio geler”

U gašenju požara koji je planuo u kući nakon udara groma tijekom nevremena u Karlovcu, ranjen je ...

28 Svi 2024

CIKLON REMAL

Više od 30 poginulih u ciklonu Remal u južnoj Aziji

Najmanje 36 ljudi umrlo je u Indiji i Bangladešu nakon što je tropski ciklon Rema...

28 Svi 2024

ITALIJA

Dva muslimanska djeteta u Italiji oslobođena od učenja o Danteu: Sporan prikaz poslanika Muhameda

Odluka italijanske škole da izuzme muslimansku djecu od proučavanja djela Dantea Alighieri...

28 Svi 2024