Dnevni.ba - PRELOADER

Medicinski univerzitet u Beču: Studija za nove terapijske mogućnosti kod zatajenja pluća

05 Svi 2020


Medicinski univerzitet u Beču: Studija za nove terapijske mogućnosti kod zatajenja pluća

Na Medicinskom univerzitetu u Beču (MedUni) počinje klinička studija s eksperimentalnom aktivnom supstancom "Solnatide" bečke biotehničke kompanije Apeptico. Ovim se očekuju nove terapijske mogućnosti za COVID-19 pacijente s akutnim zatajenjem pluća. Aktivni sastojak se već koristi kod prvih pacijenata u Beču, navodi se u izvješću Medicinskog univerziteta.

Sintetički peptid "Solnatide" namijenjen je obnavljanju nepropusnosti membrane u plućnom tkivu i suzbijanju plućnog edema koji se javlja tokom akutnog zatajenja pluća (ARDS). Međutim još uvijek nije provedeno veliko istraživanje o učinkovitosti. Italija je nedavno odobrila ovaj proizvod u posebnom programu za liječenje teško oboljelih COVID-19 pacijenata.

Markus Zeitlinger, koji vodi studiju, objašnjava kako se aktivna supstanca već pokazala u kliničkim studijama za liječenje zatajenja pluća i da će uskoro biti odobrena. U Beču se sada provodi testiranje na ukupno 40 sudionika studije, od kojih će polovina dobiti lijek, rekao je direktor Univerzitetske klinike za kliničku farmakologiju pri MedUni: "Ako aktivni sastojak bude uspješan, oslanjat ćemo se na ubrzani proces odobravanja od strane regulatornih tijela." Studiju financijski podržava Agencija za financiranje istraživanja (FFG) u sklopu programa financiranja "Corona Emergency Call".

EU


EU I BIH

Projekt 'Digitalna Europa': Digitalni most ka europskim standardima

Program Digitalna Europa je program financiranja Europske unije usmjeren na uvođenje digitalne te...

15 Srp 2024

EU I BIH

Projekt Horizon Europe: Dodatni poticaj akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini

Horizon Europe je okvirni program Europske unije usmjeren na istraživanje i inovacije. Cilj je oj...

10 Srp 2024

Mostar postaje izvor ideja za mlade europske poduzetnike/ce

Da Mostar mladima može ponuditi daleko više od turističkih sadržaja potvrđuju i brojne org...

09 Srp 2024