Dnevni.ba - PRELOADER

Milanovićeva tvrdnja apsurdna, politika SAD-a u BiH je dosljedna

02 Tra 2024


Milanovićeva tvrdnja apsurdna, politika SAD-a u BiH je dosljedna
Veleposlanstvo SAD-a u BiH

Tvrdnja hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je odnos "Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH neprijateljski" apsurdna je, navodi se u odgovoru Veleposlanstva SAD-a u BiH na upit Fene za komentar na ocjenu predsjednika susjedne Hrvatske. Kako se ukazuje, politika Sjedinjenih Američkih Država prema BiH dosljedna je dulje od tri desetljeća. 

-Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj žive tri konstitutivna naroda i Ostali. Naš angažman širom BiH podržava ovaj cilj. SAD će i dalje biti uz sve ljude u BiH - Bošnjake, Hrvate, Srbe i Ostale - dok rade na jačanju demokracije svoje zemlje, razvoju gospodarstva i osiguranju mjesta koje njihova zemlja zaslužuje u euroatlantskoj zajednici zemalja, poručeno je.

Podsjetimo, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra odnos Europske unije i Sjedinjenih Država prema Hrvatima u BiH "neprijateljskim", s čim u svezi je prozvao premijera Andreja Plenkovića da to pitanje nije rješavao jer se, prema riječima Milanovića, nije htio zamjeriti Europskoj komisiji. - Odnos Europske unije i Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH je neprijateljski. Da ne upotrijebim neku jaču riječ - neprijateljski. To što se onemogućava Hrvatima u BiH je zaista postalo pitanje i hrvatskog državnog ponosa. To nije pitanje rata i mira i nije pitanje na kojem itko u Bruxellesu razbija glavu, navodi Milanović uz opasku da su upravo zato Plenković i, kako ih je nazvao, 'njegove sluge', imali laku zadaću to riješiti, ali se, kako je ustvrdio, hrvatski premijer nije htio zamjeriti predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, za koju je rekao da “iza nje nije nikakav izborni legitimitet i da je prijateljica Angele Merkel” koje se bivša njemačka kancelarka Merkel 'htjela otarasiti'. 

- Smije li to neko reći? To niste nikad čuli iz usta hrvatske političke partitokracije koja je vladala. Jesmo u komunizmu? Je li to zabranjeno reći?, upitao je Milanović.

BIH


SAJAM

MOSTAR Vučić izgubio živce na pitanje o Srebrenici (video)

Tijekom obilaska gospodarskog sajma u Mostaru, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ošt...

1 h 2 min

RAZGOVORI

Nikšić najavio 'resetiranje'

Nakon što je to dan ranije učinio čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, u utorak je i premijer Fe...

1 h 33 min

Čović o večeri na kojoj je ugostio političke lidere

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u utorak ujutro je, u pratnji supruge, na biračkom mjestu na E...

4 h 4 min