Dnevni.ba - PRELOADER

Ministri obrazovanja i znanosti uspostavili Koordinaciju za unaprjeđenje suradnje

11 Lip 2024


Ministri obrazovanja i znanosti uspostavili Koordinaciju za unaprjeđenje suradnje
Mostar

U sjedištu federalnih institucija u Mostaru, u utorak je, pod predsjedanjem federalne ministrice obrazovanja i znanosti Jasne Duraković, održana 1. konstituirajuća sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i znanosti u Federaciji BiH, na kojoj su usvojeni Memorandum o razumijevanju te Poslovnik o radu. 

Ministrica Duraković je istaknula značaj ove sjednice kao ključnog koraka ka jačanju koordinacije među i suradnje ministarstava obrazovanja i znanosti u FBiH. Kako je istaknula, obrazovanje je jedan od ključnih prioriteta u procesu priprema za pristupanje BiH europskim integracijama te su stalna i aktivna suradnja, razmjena iskustava i ideja, kao i usklađivanje obrazovnih politika, od suštinskog značaja. Stoga je izrazila očekivanje da će u radu Koordinacije sudjelovati svih deset županijskih ministarstava u FBiH. 

- Moramo svi surađivati, uspostaviti bolju komunikaciju i koordinaciju koja gotovo da nije ni postojala svih proteklih godina. Mi smo tu, kao krovna institucija koja je zadužena za uspostavu propisa, standardizacije i normativa, da pomognemo svakoj županiji i obrazovnom sektoru, kako kroz javne pozive i financijsku podršku, tako i na druge načine, poručila je resorna ministrica te je pojasnila da glavne zadaće Koordinacije ministara obrazovanja i znanosti u FBiH uključuju analiziranje i procjenjivanje stanja i potreba obrazovnog i znanstvenog sustava, pružanje podrške u provedbi strateških prioriteta obrazovne reforme, davanje preporuka za usklađivanje obrazovnih politika i strateških planova razvoja obrazovanja, praćenje usklađivanja obrazovnog i znanstvenog zakonodavstva s okvirnim zakonima, te djelotvorniju koordinaciju s EU-om i praćenje međunarodnih programa pomoći u obrazovanju i znanosti. 

Koordinacija će djelovati kroz  zajedničke sjednice a, po potrebi, bit će formirana i radna i operativna tijela za realizaciju konkretnih aktivnosti. Suradnja federalnog i županijskih resornih ministarstva odvijat će se i na druge načine, ovisno o potrebi za realizacijom određenih aktivnosti.

Sprječavanje nasilja i fokus na djetetu

Na sjednici su razmatrana aktualna pitanja, s posebnim fokusom na Okvirni plan prevencije sprječavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH, kojeg je predstavila pomoćnica ministrice u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nadija Bandić. 

Prema riječima Bandić, pozornost je usmjerena na promicanje aktualnih i izradu narednih preventivnih programa fokusiranih na čimbenike rizika koji postoje među djecom i mladima, a koji mogu efektivno biti umanjeni ili eliminirani primjenom sveobuhvatnih obrazovnih pristupa koji pridonose jačanju psihosocijalnih kompetencija djece. Ona se nada da će taj dokument županijskim ministarstvima obrazovanja i znanosti poslužiti kao nadahnuće i poticaj da na županijskim i općinskim razinama izrade adekvatne dokumente. 

- Dokument sadrži tri oblasti - prevenciju, tretman i rehabilitaciju, te 48 aktivnosti koje su ukomponirane u devet strateških mjera, koje se, pak, tiču jačanja društvene otpornosti. Pokušat ćemo aktivirati i sve resurse zajednice kako bi ih se stavilo na raspolaganje odgojno-obrazovni ustanovama, dodala je Bandić i najavila da će nastojati unaprijediti već postojeće referalne mehanizme za prevenciju nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama, misleći pri tome na program neprihvatljivih oblika ponašanja koji se temelje na pokazateljima koji u vrlo ranoj fazi pokazuju je li dijete u riziku postati nasilnik ili da se nad njim provodi nasilje. Napomenula je i da se taj program već provodi u Unsko-sanskoj, Sarajevskoj i Hercegbosanskoj županiji. 

- U svim aktivnostima fokus je na djetetu. Lakše je graditi snažnu djecu no popravljati slomljene ljude. Ako ne osnažimo mladog čovjeka iznutra, nismo postigli ništa. Ključno je stoga jačati vještine roditelja i nastavnika, ali posebno želimo zdrave zajednice. Pojedinac koji čini ili nad kojim se izvrši nasilje samo je vrh ledenog brijega. Prije no što dijete ispali hitac iz pištolja ili počini samoubojstvo, desilo se puno toga u socijalnoj zajednici, obrazložila je pomoćnica resorne federalne ministrice Bandić.

Hercegovina


ŠIROKI BRIJEG

Proglašeno stanje prirodne nesreće uzrokovano tučom na području Širokog Brijega

Na području Širokog Brijega proglašeno je stanje prirodne nesreće uzrokovano tučom, koja je u čet...

7 h 10 min

PRIRUČNIK ZA HRVATSKU POLITIKU

Predstavljanje nove knjige Matka Marušića u Širokom Brijegu

Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg poziva vas na predstavljanje knjige “Priručnik...

8 h 38 min

NEUM

Suradnja Neum underwater film festivala i Hrvatske pošte d.o.o. Mostar

Prekrasna poštanska marka spremna za slanje u zemlji i inozemstvu od 18. srpnja 2024. godi...

13 Lip 2024