Dnevni.ba - PRELOADER

Mlada Mostarka učila djecu Ruande osnovama rukometa

15 Velj 2022


Mlada Mostarka učila djecu Ruande osnovama rukometa

Da od svojih snova ne treba odustati primjer je mlada Mostarka Monika Milićević. Ova 23-godišnja rukometna trenerica nedavno se vratila iz Ruande, u kojoj je provela tri mjeseca. A tamo ju je odvela želja za volontiranjem i da djecu Ruande, tačnije mjesta Kiwumu, nauči osnovama rukometa, piše federalna.ba.

Tromjesečni boravak u Ruandi mladoj Mostarki Moniki Milićević pogled na život je promijenio iz korijena. Da je sretna s onim što ima – naučili su je oni koji to nemaju.

“Kad odeš tamo 5.000 kilometara daleko od kuće i kad shvatiš da ljudi nemaju vodu, struju, hranu, osnovne potrepštine, djeca hodaju poderana, gola, bosa”, priča Monika.

U Afriku je otišla kao trenerica rukometa, uz pomoć fra Ivice Perića, misionara koji tamo živi 31 godinu, direktora centra “Otac Vijeko” u selu Kiwumu u Ruandi. U Centru je djeci omogućeno školovanje. Školu obožavaju, najviše jer im je tu osiguran obrok, a primjera radi, u selu jedu tek tri ili četiri puta tjedno.

“Kad ti dođe dijete i kaže da je gladno, to je stvarno prijelomna stvar u svemu tome”, ističe Monika.

Osnovne, za svakodnevni život potrebne stvari, koje većina podrazumijeva, njima predstavljaju luksuz.

“Bicikl im je sve. Do tada nisam vidjela da netko ormar prenosi na biciklu”, prisjeća se Monika.

Posebno oduševljenje je doživjela kad je mališanima donijela rukometne lopte, koje su tada prvi put vidjeli. Sa svojim malim afričkim prijateljima i daljnje je u kontaktu. Šalju joj videozapise i fotografije kako, nakon njezina odlaska, napreduju treninzi.

“Šalju mi učitelji videe, i fra Ivica mi šalje kako su krenuli opet s treninzima. Oni i dalje treniraju, ja sam si dala truda da i učitelje naučim barem osnovama rukometa i suđenju utakmice”, navodi.

Kako bi nastavili školovanje i kvalitetne izvannastavne aktivnosti, pomoć stiže i iz naših krajeva putem “Udruženja Srce za Afriku” i projekta “Prijatelji Centra otac Vijeko”.

leftorcms::common.uncategorized


SVJETSKI DAN IZBJEGLICA

Svjetski dan izbjeglica danas će biti obilježen i u BiH

Svjetski dan izbjeglica je međunarodni događaj koji svake godine, 20. juna, organiziraju Ujedinje...

20 Lip 2024

IZRAELSKA VOJSKA

UN upozorava Izrael da ne napada Rafah: "To bi izazvalo epsku humanitarni katastrofu"

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je izraelsku vojsku da ne širi svoj na...

11 Svi 2024