Mladi i znanost u fokusu Znanstvenog dana 2025.
Sveučilište u Mostaru
U prostorijama Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, u utorak je organiziran Znanstveni dan 2025., tradicionalna manifestacija popularizacije znanosti, koja se sedmu godinu zaredom potvrđuje kao jedan od najznačajnijih znanstveno-edukativnih događaja u Hercegovini. Znanstveni dan, kojeg je organizirao Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru u suradnji s Udrugom studenata APTF-a a pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanstva Češke u BiH, okupio je više od 250 učenika osnovnih i srednjih škola iz Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske i Hercegbosanske županije te drugih dijelova zemlje.
Cilj manifestacije je potaći zanimanje mladih za znanstveno-istraživački rad, razvijati kreativnost i inovativnost te povezati znanost s praksom i razvojem gospodarstva. Program se odvijao kroz niz interaktivnih radionica iz područja agronomije, prehrambene tehnologije, kemije, biologije i ekologije.
Sudionici su, među ostalim, imali priliku sudjelovati u radionicama makroskopskog prikaza probavnog sustava, izolacije DNA iz biljnih materijala, kemijskih eksperimenata, izrade čokolade, analize sastava tijela te upoznavanja s tlom kao složenim i živim sustavom. Osobito zanimanje izazvala je i poster-sekcija 'Otkrića koja su promijenila hranu (i svijet)', koju su pripremili studenti prve godine prehrambene tehnologije. Tijekom manifestacije, predstavljeni su i aktualni znanstveni projekti fakulteta, inovativni prehrambeni proizvodi, mikrobilje, klijanci, prirodna kozmetika te trodijelni komposter izrađen u sklopu međunarodnog projekta, a posjetitelji su imali priliku kušati i tradicionalne hercegovačke prehrambene proizvode.
Znanost mladima približiti na inovativan i pristupačan način
Prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju doc. dr. sc. Marija Banožić smatra da znanost mlade zanima, ali i da im ju treba približiti na inovativan i pristupačan način. Kako je ocijenila, Znanstveni dan predstavlja ulaganje u budućnost znanosti i društva. Dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta izv. prof. dr. sc. Jurica Primorac ukazuje da je izniman interes učenika i njihova aktivna uključenost potvrda da proizvodnja hrane i znanstveni pristup tom području imaju jasnu budućnost.
- Ovakvi su događaji snažna poveznica između obrazovanja, znanosti i gospodarstva te imaju ključnu ulogu u poticanju mladih na razmišljanje o akademskom i istraživačkom putu u tom području, kazao je.
Uspješnoj organizaciji događaja pridonijelo je više od 50 volontera, a održavanje Znanstvenog dana omogućeno je uz podršku brojnih sponzora i partnera.