Dnevni.ba - PRELOADER

MOSTAR: Parking skuplji od telefona, komunale i vode

11 Velj 2022


MOSTAR: Parking skuplji od telefona, komunale i vode

Naplata parkinga u Mostaru dovela je do kaosa u brojnim četvrtima gdje automobili od ponedjeljka praktično uništavaju zelene površine i zatvaraju prilaze za invalide.
Mjesta predviđena za parking uz naplatu uglavnom ostaju prazna. Građani poručuju kako su umorni od nereda, poručujući kako su mislili da će početak ozbiljnijeg rada Mostar Parkinga riješiti probleme, navodeći i kako je kaos veći nego ranije.

Harač!


Zbog svega navedenoga iz SDP-a su prije dva dana pozvali gradonačelnika Marija Kordića da sazove izvanrednu sjednicu vijeća i izmjeni odluku vezanu za parking u smislu cijena. Predložene su ekonomski i socijalno prihvatljive cijene kao model koji je moguće efikasno implementirati i vezati uz registraciju vozila.
Prijedlog SDP-a je da stanari plaćaju povlaštenu parkirališnu kartu od 10 KM mjesečno i od 50 KM godišnje. Prijedlog je da cijena parkinga po satu u zoni jedan bude jednu marku, a u zoni dva 0,5 KM, uz dnevnu u iznosu od pet KM.
Ovim povodom mostarski SDP jučer je organizirao konferenciju za medije. I na njoj je zatražena nova sjednica Vijeća, na kojoj bi se tematizirao parking.

  • Želimo da se uklone sve loše stvari u odluci. Mnogo je loših stavki koje nisu u korist građana. CIjene se moraju umanjiti. Ovo sada je harač! Ovo nije rješenje za punjenje proračuna. Također, određeni sokaci koji vežu za Ulicu Maršala Tita moraju imati mogućnost parkiranja, tvrdi predsjednik SDP-a Mostar Arman Zalihić.
    Smatra da za sve građane Mostara cijene moraju biti jednake.
  • Svi, dakle, koji imaju CIPS prebivalište u Mostaru moraju imati jednake cijene za parking. Ne trebamo dijeliti građane. Cijene su prevelike za naše građane, umjesto da se veće ispostave turistima, a našim ljudima uzme minimalno koliko se može. Ispade da je građanima Mostara skuplji parking nego telefon, voda ili smeće. To je doista harač, tvrdi Zalihić.

Sačekajmo šest mjeseci


Pokušali smo kontaltirati i nekoliko vijećnika vladajuće koalicije, međutim nisu odgovarali na pozive. U Klubu HRS-a podsjećaju da su još tijekom rasprave o cijenama parkinga ukazivali na probleme i predvidjeli ih, ali i da njihovi amandmani nisu prošli.

  • Predlagali smo rješenja kao u Tuzli, gdje je recimo druga zona pola marke. Sve što smo željeli i predlagali je propalo. Sedam dana se ova odluka primjenjuje i smatramo da je prerano za izvanredne sjednice. Rečeno je da ćemo sve analizirati do detalja i sagledati nakon pola godine, pa onda gledati eventualno bolja rješenja. Tu je i problem stanara u Titovoj ulici. Gradonačelnik je rekao da se problemi prepoznavaju i da se ljudi javljaju, kaže vijećnik Slaven Bevanda.
    Ukazao je i na problem nelegalno izgrađenih objekata, koji danas predstavljaju problem za parking u određenim djelovima Mostara.
  • Mo Parking sada prima zahtjeve i primjedbe, a na nekoj od narednih sjednica ćemo sagledati sve to. Danas imamo i te objekte, koji su ljudima onemogućili parking. I to se treba čistiti, dodao je.
    H. Ž.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

11 h 22 min

U novom broju donosimo

Novi broj

18 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

17 Srp 2024