Dnevni.ba - PRELOADER

MOSTAR Pet desetljeća MTM-a

24 Velj 2024


MOSTAR Pet desetljeća MTM-a

Danas, 24. veljače navršava se točno 50 godina od osnutka Mostarskog teatra mladih. I nije samo kazališna kuća.

To je ideja snažno distancirana od ideologija, nacionalizama i podjela bilo koje vrste i projekt istraživačkog, aktualnog i otvorenog bavljenja umjetnošću, te mjesto stvaralačkog istraživanja na kojem je estetika sveto pravilo. Niz je događaja kojima će se obilježiti ovaj jubilej.

Pravili dobre ljude i glumce

- Planirali smo u veljači dječju, profesionalnu i omladinsku predstavu. To bi značilo da nakon više godina od uništenja profesionalne produkcije, počnemo ponovno. I sad se to zaustavilo. Svakako smo planirali da obilježavanje 50. godišnjice teatra počne 24. veljače, na sam dan kad smo počeli s radom, a da završimo krajem kolovoza festivalom autorske poetike. U tom periodu će se desiti profesionalna predstava. Pored igranja predstava, intenzivnog igranja i drugih predstava, mi ćemo u ovom periodu napraviti izložbu o onomu što smo zapravo radili ovih 50 godina. Napravit ćemo monografiju o 50 godina teatra mladih. Imat ćemo međunarodnu konferenciju s temom “Poetika MTM-a“, kako bismo zajedno pokušali odgovoriti na pitanje što je Mostarski teatar mladih, šta je to što je ovaj teatar plasiralo na europsku i svjetsku scenu u domenu omladinskog istraživačkog teatra, pa da dođemo i do nekih zaključaka. Pokušat ćemo otići na važne festivale, kako bi ono što nam je zaustavljeno 2010., potpuno vratili na međunarodnu teatarsku scenu gdje smo bili, kaže umjetnički direktor Teatra, Sead Đulić.

Generacije mladih glumaca, ono što su ponijeli iz Teatra mladih, činilo je posebnim i drugačijim ne samo u glumi, već i u drugim poslovima. Najvažnija misija je prije svega stvoriti bolje ljude. Većina su danas daleko od rodnog Mostara.

- Mislim da je za 50 godina rada i 50 generacija najvrijednije to što su stotine i tisuće mladih izrasli u bolje ljude. Neki su postali inženjeri, trgovci, ekonomisti, liječnici... Ono što što su ovdje naučili čini ih posebnijim u svom poslu. Neki su ostali, bave se teatrom, redatelji, su, glumci, koreografi, ima ih na svim kontinentima. Evo nekoliko imena koja su značajna. Iz davne generacije imamo profesora na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, Dragana Despota. Najmlađi je prvak HNK-a u Zagrebu u njegovoj povijesti. Teatarski je prohodao u MTM-u. Imamo Nebojšu Kundačinu koji je prvak Narodnog pozorišta u Begoradu. U Sarajevu je završio akademiju, Tu je i Belma Lizde – Kurt, sjajna glumica, Imamo i Teu Alagić koja radi po cijelom svijetu, navodi dalje Đulić.

Bez potpore vlasti

Ova kuća dugo nije na proračunu, dok druge kazališne u gradu – jesu. Opstaje u privremenim prostorijama koje nisu adekvatne, ali ljubav i prijateljstvo nadilaze probleme današnjice.

- Svaki normalan grad bio bi ponosan da ima ovakvu grupu, odnosno ovakav teatar. Gledamo kako se gradovi odnose prema teatrima koji su 20, 30, 40 godina nakon nas krenuli po uzoru na nas i što imaju, a što je nama oteto. Ne ljuti me to. Ovo je izgubljen grad u tom smislu. U svemu gubi grad. Ne podržavajući MTM gubi Mostar. Ovo je sramotno. Nećemo stati. Dnevna politika nije grad. Umjetnost je vječna, a oni su vrlo prolazni. Ovo će ostati i postojati i kad ne bude nas. Duboko je to sjeme. Neke naše predstave, neki naši rezultati se izučavaju na drugim kontinentima na predmetu Povijest svjetske drame i teatra. Volio bih čuti ima li ijedan drugi naslov iz BiH osim tog našeg u tom predmetu, na drugom kontinentu. To su rezultati, a ne to što su lokalni činovnici umislili da vode politiku kulture i umjetnosti. To je ustvari potpuno irelevantno.

Jedan od prioriteta na 50. rođendan je izgradnja vlastitog doma nakon pet desetljeća i 13 različitih scena u tuđim prostorima. Na pomoć vlasti ne računaju.

- Mi nećemo dobiti scenu, to je sigurno, dok je ovakve vlasti. Ali mi ćemo je praviti. Ima to idejno rješenje koje su mladi zamislili i kreirali. Ima dovoljno prijatelja u svijetu koji žele podržati MTM i ja sam uvjeren da ćemo naredni jubilej raditi, praviti predstave i igrati u svom objektu, poručio je Đulić.

Pedeseti rođendan Mostarski teatar mladih proslavit će novom predstavom, izdavanjem monografije i velikom izložbom arhivske građe ove kuće.

N. K.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

14 h 40 min

U novom broju donosimo

Novi broj

19 Lip 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

18 Lip 2024