Dnevni.ba - PRELOADER

Mostar: Usvojen zaključak o ruševinama, odobren kredit

17 Velj 2022


Mostar: Usvojen zaključak o ruševinama, odobren kredit

Na sjednici Gradskog vijeća u Mostaru u četvrtak je usvojen Zaključak o ruševinama koji je jedan od brojnih gorućih problema u ovome gradu.

- Nedavna pogibija vratila je u fokus ovaj problem. Kontaktirali smo većinu vlasnika tih ruševina i najizazovnije u ovom trenutku bit će riješiti imovinske odnose – kazao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Dodao je kako postoji veliki broj građana koji polažu pravo na takve objekte, uglavnom kroz stanove, ali ističe kako su spremni ući u aranžman s gradom kako bi se ruševine srušile, a vlasnici na neki način bili obeštećeni.

Da će se ovom problemu ozbiljno pristupiti smatra i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić navodeći da su postavljeni rokovi nadležnim odjelima.

Pored toga, Marić je dodao i da su na sjednici usvojene i izmjene Prostornog plana Grada Mostara čime je omogućen razvoj obnovljivih izvora električne energije.

- Gdje je ranije bio omogućen samo jedan vid rada obnovljivih izvora električne energije, kao što su vjetroelektrane, sada na tom području može biti i više njih – ustvrdio je.

Gradsko vijeće dalo je suglasnost i za pokretanje procedure kreditnog zaduženja Grada Mostara kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu do 5 milijuna eura.

Gradonačelnik Kordić kazao je kako će se taj iznos koristiti za prilagođavanje deponije Uborak - Buđevci.

- Sanacija košta oko 4,7 milijuna eura. EBRD trenutno analizira naš plan za prilagođavanje koji predviđa sanaciju i krajem godine se nadamo da bi trebali krenuti u sanaciju ovog lokaliteta – naglasio je.

Mnogo problema nakupilo se proteklih godina, ističe Kordić navodeći kako ih treba rješavati redom i po prioritetima.

Spomenuo je i aktualni problem naziva ulica za koji je kazao kako će i to "doći na red".

- Stvar je isključivo u prioritetima. Ne možemo sve teme otvoriti jer ćemo se zapetljati u moru problema i onda će Gradska uprava ispasti troma, lijena i neučinkovita. Deset gorućih tema trenutno je otvoreno. I taj će problem doći na red – istaknuo je mostarski gradonačelnik.

Na sjednici se također raspravljalo o naplati mostarskog parkinga koja je počela prije deset dana.

Unatoč kritikama određenog dijela građana i vijećnika, Kordić je kazao kako je ova odluka bila dobra te da je ona najbolji način reguliranja reda u gradu.

Uz to, mišljenja je da cijene naplate nisu visoke, no nije isključio mogućnost reguliranja cijene nakon nekoliko mjeseci ukoliko za tim bude potrebe.

Mostar


AUTOBUSKO STAJALIŠTE

Grad Mostar nastavio s postavljanjem novih autobusnih stajališta

Grad Mostar nastavio je s postavljanjem novih autobusnih stajališta s ciljem poboljšanja uvjeta z...

18 Srp 2024

MOSTAR

U Mostaru jutros 28 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Temperature zraka u 08 s...

15 Srp 2024

MOSTAR

'Živimo aktivizam' 4. i 5. srpnja u Mostaru

Događaj pod nazivom ''Živimo aktivizam'' održat će se u Mostaru 4. i 5. srpnja u hotelu Mostar, a...

02 Srp 2024