Dnevni.ba - PRELOADER

Mostarski violinist u polufinalu velikog globalnog natjecanja

15 Velj 2022


Mostarski violinist u polufinalu velikog globalnog natjecanja

Violinist Antonio Šarić iz Mostara polufinalist je globalnog online natjecanja u klasičnoj glazbi Classicalia.

U kategoriji glazbenika do 11 godina Šarić se natječe sa 16 izvođača iz SAD-a, Kanade, Njemačke, Austrije, Rusije, Tajvana i Tajlanda. Neki od njih već su nastupali s vodećim svjetskim orkestrima i u glasovitim svjetskim dvoranama te su nositelji brojnih nagrada, što svjedoči o velikom uspjehu talentiranog mostarskog violinista.

On sam laureat je međunarodnog natjecanja "Kosta Manojlović". Dobio je i prvu nagradu iz Pariza, na međunarodnom glazbenom natjecanju "Nove zvijezde". Među ostalim brojnim nagradama valja izdvojiti i prvo mjesto na međunarodnom natjecanju "Talenti Europe" za koje se izborio među 396 natjecatelja iz 54 zemlje.

Jedanaestogodišnji Antonio Šarić učenik je četvrtog razreda Muzičke škole I. i II. stupnja iz Mostara, u klasi prof. Ane Pranjković. Zapažene nastupe ostvario je i s mostarskim Simfonijskim orkestrom, koji na taj način pruža potporu mladoj glazbenoj nadi.

Iskustva nastupa s velikim orkestrom i izvođačima puno znače u izgradnji glazbenika, kazao je Šarić u razgovoru na engleskom jeziku na stranicama Classicalie, u kome je predstavio svoj grad i Bosnu i Hercegovinu svjetskoj glazbenoj sceni.

- Mnoga djeca u velikim gradovima nemaju priliku svirati sa simfonijskim orkestrima kakvu ja imam u Mostaru - pohvalno se mladi violinist.

U razgovoru za Fenu Šarić kaže kako mu nije teško usporedo s uspješnim glazbenim razvojem, izvršavati i sve školske obveze.

- Bitna je dobra organizacija u čemu zasad uglavnom uspijevam. Violina mi je jako važna, preko nje uspijevam izraziti svoje emocije. Sviranje i glazba me čine sretnijim – istaknuo je Antonio.

Glazbena natjecanja, dodao je, ne opterećuju ga već mu daju dodatni poticaj:

- Daju mi priliku da vidim koliko još ima djece koja izvrsno sviraju. To mi daje dodatni motiv da još više radim i vježbam.

Inače, na prijedlog Muzičke škole izabran je za jednog od učenika generacije u Federaciji BiH, a priznanje mu je, kao i ostalim dobitnicima, osobno uručio federalni premijer Fadil Novalić.

Trenutačno je fokusiran na Classicaliu gdje je jedini natjecatelj iz Bosne i Hercegovine i zemalja šire regije.

Riječ je o globalnom natjecanju pokrenutom kako bi se, u vrijeme pandemije, omogućilo mladim glazbenicima da se razvijaju, predstave i natječu. Osim u skupini do 11 godina glazbenici se natječu u još dvije dobne skupine, do 17 i 25 godina.

Selekcija se vršila u nekoliko krugova te je u polufinale ušlo pedesetak natjecatelja. Po četiri najbolja iz svake skupine dobit će priliku života – nastupati sa simfonijskim orkestrom u jednoj od najsprestižnijih svjetskih koncertnih dvorana – Konzerthausu u Beču, a događaj će biti globalno prenošen putem televizije. Finale će se održati u svibnju ove godine.

Mostar


AUTOBUSKO STAJALIŠTE

Grad Mostar nastavio s postavljanjem novih autobusnih stajališta

Grad Mostar nastavio je s postavljanjem novih autobusnih stajališta s ciljem poboljšanja uvjeta z...

18 Srp 2024

MOSTAR

U Mostaru jutros 28 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Temperature zraka u 08 s...

15 Srp 2024

MOSTAR

'Živimo aktivizam' 4. i 5. srpnja u Mostaru

Događaj pod nazivom ''Živimo aktivizam'' održat će se u Mostaru 4. i 5. srpnja u hotelu Mostar, a...

02 Srp 2024