Dnevni.ba - PRELOADER

Može li vitamin D biti ključan za usporavanje ljudskog starenja?

19 Tra 2024


Može li vitamin D biti ključan za usporavanje ljudskog starenja?
Evo što kaže najnovije istraživanje

Nedavno istraživanje dovodi u pitanje učinkovitost dodataka vitamina D prehrani u borbi protiv starenja, ističući složenost i nedostatke u razumijevanju djelovanja tog suplementa, prenosi Zimo.

Otkrivanje tajne gracioznog starenja dugo je fasciniralo mnoge, s nadom da bi jednostavno rješenje poput dnevne tablete, moglo vratiti vrijeme unatrag. Među potencijalnim kandidatima jest i vitamin D, koji se ističe se zbog svoje uloge u održavanju zdravlja mišića i kostiju, ključnih dijelova ljudskog tijela koji se s godinama pogoršavaju. Studije ukazuju na povezanost između nedostatka vitamina D i povećanog rizika od problema povezanih sa starenjem, poput gubitka mišićne mase i padova.

Ipak, rješavanje pitanja mogu li dodaci vitamina D spriječiti takvo propadanje zahtijeva kretanje kroz složeni znanstveni teren. Nedavna znanstvena recenzija talijanskih znanstvenika baca svjetlo na tu temu, secirajući zamršene biološke procese koji leže u pozadini starenja. Carmelinda Ruggiero, gerijatrijska specijalistica s talijanskog Sveučilišta u Perugi, naglašava složenost tih procesa. Obilježja starenja su nevjerojatno složena i visoko međusobno povezana, kaže Ruggiero.

Studije na ljudima su rijetke, proturječne ili neuvjerljive
Dok se suplementacija vitaminom D dugo propisivala za stanja poput osteoporoze, nedavna klinička ispitivanja dovela su u sumnju njegovu učinkovitost u sprječavanju gubitka koštane mase i prijeloma uzrokovanih starenjem kod inače zdravih osoba. Ruggierin tim zadubio se u opservacijske studije i klinička ispitivanja u vezi s potencijalnim utjecajem vitamina D na znakove starenja, pronašavši nedostatak dokaza kod ljudi te prvenstveno oslanjanje na životinjske modele. Rezultati njihovog rada objavljeni su u časopisu Nutrients.

Iako neke studije upućuju na potencijal vitamina D da uspori epigenetsko starenje i smanji oštećenje DNK, njegovi učinci na duljinu telomera (struktura na krajevima kromosoma) ostaju neuvjerljivi. Štoviše, određivanje optimalne doze i vremena suplementacije pokazalo se izazovnim zbog rijetkih i proturječnih studija na ljudima. Također se javlja zabrinutost u vezi sa sigurnošću visokih doza vitamina D, koje mogu biti štetne te interakcije s drugim lijekovima.

Holistički pristup načinu života
Dok se povećanje unosa vitamina D čini intuitivnim, stručnjaci upozoravaju na pretjerano oslanjanje na dodatke prehrani, zalažući se za holističke pristupe načinu života. Ruggiero i njezini kolege naglašavaju jaz između rezultata istraživanja i praktičnih primjena, pozivajući na oprezan pristup. Unatoč zanimanju za potencijalnu ulogu vitamina D u ljudskoj dugovječnosti, prevođenje istraživanja u opipljive dobrobiti i dalje je dalek cilj.

U konačnici, recenzija talijanskih znanstvenika ističe potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se oslobodio puni potencijal vitamina D u procesu starenja, piše Science Alert.
 

TEHNOLOGIJA


MODRI TRČAK

Znanstvenici pronašli domišljat način kako pratiti živote neuhvatljivih insekata

Znanstvenici su stavili „mini ruksake“ na rijetku vrstu kornjaša koja se može pronaći u dijelovim...

19 Lip 2024

ZEMLJINA JEZGRA

Sada je i službeno potvrđeno: Zemljina unutarnja jezgra usporava, evo što to znači

Usporavanje Zemljine unutarnje jezgre nagovještava suptilne promjene duljine dana, otkrivajući du...

18 Lip 2024

VRANA

Vrane mogu glasno brojati do četiri, pokazalo je novo istraživanje

Vrane, sveprisutne urbane ptice, mogu glasno brojati do četiri, pokazalo je najnovije istraživanj...

14 Lip 2024