Dnevni.ba - PRELOADER

Mrkvom do jačeg imuniteta

29 Sij 2021


Mrkvom do jačeg imuniteta

Mrkva je bogata hranjivim tvarima te je jedan od najbogatijih izvora karotenoida, od kojih se neki (alfa- i betakaroten) u ljudskom organizmu mogu pretvoriti u aktivni oblik vitamina A. On blagotvorno djeluje na vid i imunosni sustav. Osim što mrkvi daju lijepu narančastu boju, našem organizmu pružaju snažnu antioksidacijsku zaštitu.

Mrkvu je lako ponijeti sa sobom, lako ju je upakirati te je idealna namirnica koju ćete uključiti u svoj najzdraviji način prehrane, jer je bogata hranjivim tvarima i ima nisku kalorijsku vrijednost - jedna šalica sirove mrkve sadrži samo 50 kalorija.

Nedavna studija u Nizozemskoj, u kojoj su sudionici bili praćeni 10 godina, pokazala je da su povećanjem unosa mrkve za samo 25 grama (manje od jedne četvrtine šalice) sudionici istraživanja znatno smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti. U mrkvi postoji još jedna kategorija fitonutrijenata za koje se vjeruje da štite od bolesti srca i krvnih žila.


To su poliacetileni, a dva najbolje istražena su falkarinol i falkarindiol. Istraživanja na laboratorijskim životinjama pokazala su i da oni u mrkvi imaju protuupalno djelovanje i antiagregacijska svojstva (sprečavaju pretjerano međusobno sljepljivanje crvenih krvnih stanica). Blagodati mrkve za snižavanje rizika od raka najbolje su istražene za rak debelog crijeva. Neka od tih istraživanja uključivala su unos soka od mrkve, piše portal živim.hr.

ZDRAVLJE


Naš mobitel je naša droga

Čini nam se kako ne možemo bez našeg mobitela – makar je to ovisnost koja nam zaprav...

10 Kol 2025

MOZAK

"Opasne su za mozak": Neurolog otkrio koje četiri namirnice nikada ne jede

Liječnici  često savjetuju izbjegavanje prerađene hrane, šećera i zasićenih masti jer povećavaju...

09 Kol 2025

SAVJETI

6 namirnica koje treba jesti svaki dan za bolje zdravlje mozga

Mozak  je kontrolni centar našeg tijela, odgovoran za sve, od pokreta i misli do emocija i disan...

05 Kol 2025