Dnevni.ba - PRELOADER

Na dražbi kruna repera Biggie Smallsa i Tupacova ljubavna pisma

28 Kol 2020


Na dražbi kruna repera Biggie Smallsa i Tupacova ljubavna pisma

Sotheby's će 15. rujna na dražbi ponuditi dio hip-hop povijesti - krunu koju je na svojem posljednjem snimanju prije smrti nosio reper Notorious B.I.G., poznat i kao Biggie Smalls te ljubavna pisma repera Tupaca Shakura, koja je pisao u dobi od 16 godina.

Dio novca od prodaje 120 predmeta povezanih s hip-hop žanrom nastalim u Bronxu bit će doniran za projekte zajednice u New York Cityju.

Popularni Biggie krunu je nosio tri dana prije nego što su ga ubili - 9. ožujka 1997. godine. Osim Biggieja unutarnju stranu krune potpisao je reper i fotograf Barron Claiborne i od tada je u njegovu posjedu.  

"Jako sam uzbuđen što ću podijeliti ovaj legendarni dio hip-hop povijesti s javnosti. Fotografija je transformirala Biggieja Smallsa u aristokratsku figuru ili u sveca. Postao je besmrtan, ne samo kao kralj New Yorka, već i kao kralj hip-hop glazbe i jedan od najvećih umjetnika svih vremena", rekao je Claiborne.

Očekuje se da će kruna na dražbi postići cijenu od 200.000 i 300.000 dolara.

Tupacova pisma

Na aukciji će biti ponuđena i 22 pisma što ih je Tupac Shakur napisao i poslao Kathy Loy krajem osamdesetih dok su bili par i zajedno pohađali Umjetničku školu u Baltimoreu.

Tupac joj je pisma slao tijekom njihove dvomjesečne veze, a potpisivao ih je na različite načine: "Love, Tupac", "4 Eternity, Tupac", "With Passion, Tupac", "Forever Yours, Tupac" i "With All My Heart, Tupac".

U pismima Tupac spominje i prijateljstvo s kolegicom Jadom Pinkett, kao i svoje rođake kojima je pomagao te majku koja je naporno radila. Tupac je postao jedan od najpoznatijih repera na svijetu, a u pismima kaže da razmišlja o tomu da odustane od svega.

"Moja bivša menadžerica mi je rekla kako ne želi da odustanem od repa, no mislim da ću to učiniti jer ne mogu podnijeti previše odbijanja, a nemam ni vremena", stoji u jednome Tupacovu pismu.

Reper je ubijen u pucnjavi u Las Vegasu u rujnu 1996. godine. Imao je samo 25 godina. Očekuje se da bi njegova pisma na dražbi mogla postići između 60.000 i 80.000 dolara.

Ova je dražba jedinstvena ne samo po tomu što je prva takve vrste u jednoj velikoj međunarodnoj aukcijskoj kući, već i po tomu što su ponuđači predmeta sami umjetnici, a ne kolekcionari, pojasnila je Cassandra Hatton iz Sotheby'sa.

MUZIKA


WILLIAM SAMI ÉTIENNE GRIGAHCINE

Slavni DJ tijekom nastupa na Ultri čestitao Španjolcima i dobio ovacije publike

William Sami Étienne Grigahcine, poznatiji kao DJ Snake, je tijekom nastupa na trećoj večeri Ultr...

15 Srp 2024

KYLIE MINOGUE

Kylie Minogue ide u mirovinu?

Šuška se kako pop pjevačica Kajli Minog (56) planira se povući iz muzičke industrije i otići u pe...

13 Srp 2024

Baščaršijske noći - 'Sefardska noć', koncert benda Vladimir

SARAJEVO - "Sefardska noć" je tradicionalni program koji se dugi niz godina dešava u okviru Festi...

12 Srp 2024