Dnevni.ba - PRELOADER

Na suđenju ta respiratore svjedočio Mario Glibić

25 Velj 2022


Na suđenju ta respiratore svjedočio Mario Glibić

Svjedočenjem Maria Glibića i ulaganjem u sudski spis dijela materijalnih dokaza optužbe, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu Novalić i drugi u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma "F. H. Srebrena malina”.

Svjedok Glibić, pomoćnik ministrice finansija u Sektoru za trezor Federalnog ministarstva finansija, koji je direktno saslušan na ročištu 26 . januara, u nastavku suđenja je odgovarao na upite odbrane.

U fokusu njegovog iskaza bili su detalji u vezi s 218. sjednicom Vlade FBiH, odnosno poziv za sjednicu s dnevnim redom i prateći materijali/dokumenti, uključujući i Informaciju o aktivnostima koje Federalni štab Civilne zaštite (FŠCZ) poduzima na suzbijanju pandemije koronavirusa od 3. aprila 2020. godine.

Svjedok je odgovarajući na upite braniteljice Jelke Miličević, advokatice Senke Nožice, a nakon što mu je na grafoskopu predočena spomenuta informacija, potvrdio kako na stranici osam te informacije nema riječi o kupovini respiratora.

Za odbranu Miličević ovaj detalj je bitan zbog toga što je u informaciji iz FŠCZ-a stajala rečenica “Dana 03. 04. zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora“.

Svjedok je prethodno naveo kako je dnevni red za spomenutu Vladinu sjednicu i prateći dokument - Informaciju dobio e-mailom uoči sjednice Vlade FBiH 9. aprila 2020. godine.

Pojasnio je kako je spomenutu informaciju dobio od Ivane Raguz, stručne saradnice za informisanje koja ima pristup e-portalu Vlade FBiH.

Odgovarajući na upite Novalićeve braniteljice, advokatice Vasvije Vidović, Glibić je kazao da radi poslove vezane za trezor te da nema nadležnosti nad onim što radi Civilna zaštita.

U vezi s predočenom informacijom, svjedok je kazao da je nije detaljno čitao te da ne može napamet znati njen sadržaj, nego da mu je to moguće gledajući dokument, a na dodatni upit u vezi s izvorom informacije naveo je da nije bio prisutan prilikom njenog “skidanja” s e-portala.

Na upit tužioca Mirze Hukeljića da li mu je poznato da je Tužiteljstvu dostavljena informacija u kojoj se nalazi rečenica da su respiratori kupljeni, Glibić je naveo kako nema takva saznanja.

Kazao je, također, kako je spomenuta informacija isprintana s njegovog e-maila, te da je i dalje pohranjena na njegovom računaru.

U vezi sa ulaganjem materijalnih dokaza optužbe, problematizirano je pitanje spornog hard-diska koje je Tužiteljstvo namjeravalo da uloži kao dokaz, ali do toga nije došlo, budući da je reagirala predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Džemila Begović, istaknuvši da se u spis ne mogu ulagati dokazi koji nisu prezentirani na glavnom prestresu.

Tužitelj Hukeljić je podsjetio kako se hard-disku nalaze podaci sa telefona oduzetog od svjedoka Hasana Ganibegovića te da ga želi uložiti i time potvrditi autentičnosti prezentiranih viber -poruka.

Tome se i odbrana usprotivila, prigovarajući na pokušaj da se u spis uvedu dokazi koje odbrana nije vidjela.

Hukeljić je kazao kako se nije moguće izdvajati pojedinačne podatke sa diska, te kako je odbrana ovaj dokaz bila u prilici vidjeti u Tužiteljstvu.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. "Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. "Srebrena malina", te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Crna kronika


KOD HOTELA ĆUBIĆ

Teška nesreća kod Laktaša, poginuo motociklista

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na ulazu u Laktaše iz pravca Banjaluke poginuo je ...

9 h 48 min

SKY PREPISKE

NARKO KARTEL Otkriveno koliko je milijuna eura Gačaninova grupa zarađivala po jednom odrađenom 'poslu'

Dnevni avaz je u posjedu Sky prepiski osumnjičenih iz predmeta "Crna kravata 2“ s vođom nar...

9 h 51 min

SPLIT

U Splitu udario ženu šakom u glavu jer mu je ušla u traku bez žmigavca

DANAS oko 13 sati je na Sućidru, točnije u Velebitskoj ulici u Splitu, došlo do narušavanja javno...

23 Svi 2024