Dnevni.ba - PRELOADER

Nagelsmannov Elf pod pritiskom od prvog sučevog zvižduka

14 Lip 2024


Nagelsmannov Elf pod  pritiskom od prvog  sučevog zvižduka
Njemačka - Škotska, 21 sat

Nijemci su na zadnja tri velika turnira dva puta ispali već u skupini pa je jasno da će to biti njihov osnovni cilj – prolazak skupine. No isto tako, kao domaćin, Elf će sigurno sanjati i sanja puno više. A koliko može, donekle će nagovijestiti večerašnje otvaranje Eura sa Škotima u Münchenu. 

Izgubiti prvi meč na zadnja tri velika turnira, baš i nije podatak koji bi povezivali s jednom velesilom poput Njemačke. Ali dogodilo se i to je sada dio povijesti. Koju domaćini ovog Eura što prije žele 'popraviti'. Prva prilika su Škoti. Koji u međusobnim duelima nisu slavili 25 godina, od sraza u Bremenu 1999. godine, od pogotka nekadašnjeg igrača Liverpoola, West Hama i Evertona Dona Hutchisona.

Njega u nogometu više nema, barem ne na terenu, TV komentator je, ali da nema ni nade za Škote – to iz njihovih usta nećete čuti. Kao što se ni njemački šef Julian Nagelsmann neće previše osvrtati na kritike po pitanju odabranog kadra… a bilo ih je. Jako, jako puno. No, sada je to sve iza njega, iza Elfa, koji će naciju pokušati ponovno učiniti ponosnom. 

- Nakon loših rezultata na zadnjem turniru, morat ćemo se dokazati, poručio je veteran Toni Kroos, kojem će ovo biti zadnji turnir u dresu Elfa. 

- Nadam se da ćemo se psihički rasti kako turnir išao dalje. Kada pogledate kvalitetu koju imamo, jasno je da prevladala pozitiva, dodao je Realovac koji se zatim osvrnuo i na Škote…

- Fizički su vrlo jaki, kompaktni i dobre se brani, golove uglavnom postižu iz kontri i prekida, ništa od ovog nije tajna. Bit će to teška prva utakmica. 

MOGUĆI SASTAVI 
Njemačka: Neuer; Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt; Andrich, Kroos; Musiala, Gündoğan, Wirtz; Havertz
Škotska: Gunn; Ralston, Porteous, Hendry, Tierney, Robertson; McTominay, Gilmour, McGregor, McGinn; Adams

A Škoti? Na prvu se čini da su se, kako je to uvriježeno, u Njemačku došli zabavljati – na to je snažno ukazao nezgrapni ples Johna McGinna s tradicionalnim njemačkim plesačima na dočeku njihove reprezentacije u Garmisch-Partenkirchenu. Po nekima je McGinn nezgrapan i na terenu, što se u mostarskom Zrinjskom sigurno neće složiti (Aston Villin ofenzivac zabio je Mostarcima u Birminghamu i asistirao Pod Bijelim brijegom), posebno ako se sjete koliko su ga morali navlačiti po terenu da bi ga zaustavili. 

'Još hrabriji Škot', kako su ga nazvali njihovi mediji, očito tražeći neku inspiraciju za tim išaran brojnim ozljedama, zaista bi mogao biti ključni čovjek, ne samo protiv Nijemaca… čemu se sigurno nada i izbornik Steve Clarke koji na brojne pesimistične komentare iz zemlje uzvraća sa: 'Zbog čega biti negativan, zbog drugog uzastopnog Eura? Idemo uživati.'

I takva Škotska, ako je vjerovati Clarkeu neopterećena, gotovo je sigurno najmanje poželjan protivnik na otvaranju – posebno za domaćine koji će biti pod pritiskom od prvog sučevog zvižduka. 

Piše: Slaven Nikšić
desk@dnevni-list.ba

 

SPORT


VELEŽ U ANDORI

Čanadi zna što u uzvratu s Interom

Trener Veleža Damir Čanadi dobro zna štro nije štimalo u prvom susretu s andorskim ...

2 h 53 min

ZRINJSKI

Plemići ušli u zadnji tjedan priprema uoči Europe

Ekspedicija Zrinjskog se vratila iz Međimurja i danas će, nakon par dana odmora, Mario Ivanković ...

3 h 31 min

REPREZENTACIJA

Prošao još jedan Euro, još jedan veliki turnir bez BiH…

Mundijali i Eura prolaze, a BiH stoji, sve to gleda sa strane. Čeka se valjda neki dar s nebesa, ...

3 h 36 min