Dnevni.ba - PRELOADER

Najavljena zajednička obuka EUFOR-a i Oružanih snaga BiH

03 Tra 2024


Najavljena zajednička obuka EUFOR-a i Oružanih snaga BiH
Sigurno okruženje

Zapovjednik EUFOR-a, general-bojnik Laszlo Sticza, i ministar obrane BiH Zukan Helez na tiskovnoj su konferenciji u srijedu predstavili plan raspoređivanja snaga EUFOR-a u BiH. 

Kako je tom prilikom istaknuo zapovjednik Sticz, EUFOR predstavlja funkcionalnu i efikasnu kombinaciju snaga raspoređenih u području operacija koje imaju na raspolaganju pričuvne snage koje može pozvati u slučaju potrebe. 

- Te pričuvne snage mogu se vrlo brzo integrirati u postojeće snage EUFOR-a na prostoru BiH. Veći broj zemalja članica EU-a dalo je svoje snage u sastav tih pričuvnih snaga, koje se redovito raspoređuje u BiH u cilju obuke za upoznavanje s BiH i sukladno procedurama koje provodimo, tako da bi bile u stanju jako se brzo integrirati u snage EUFOR-a i izvršiti zadaće koji im se dodijeli. Sve to je razlog da omogućimo da se u BiH kontinuirano osigurava sigurno okruženje. Francuske snage iz sastava strateških pričuvnih snaga EUFOR-a bit će raspoređene idućeg tjedna i ostat će ovdje mjesec dana. Zajedno s postrojbama iz Rumunjske i Italije, bit će pod zapovijedanjem EUFOR-a i činit će multinacionalni element veličine jednog bataljuna, naveo je zapovjednik EUFOR-a, prema čijim će riječima za tu vježbu na raspolaganju biti blizu 250 vojnika. Dodao je da će te pričuvne snage vršiti obuku i patrolirati zajedno sa snagama EUFOR-a, što će omogućiti EUFOR-u uvježbavati efikasnu integraciju strateških rezervnih snaga u strukturu snaga EUFOR-a. One će se, osim s EUFOR-om, obučavati i s pripadnicima Oružanih snaga BiH, pojasnio je Sticz uz poruku da je EUFOR jak i sposoban partner BiH koji ostaje posvećen pružanju podrške vlastima BiH u osiguravanju sigurnog okruženja. I ministar obrane BiH Helez kazao je da EUFOR ima igra bitnu ulogu u BiH. 

- Danas smo ovdje najaviti zajedničku obuku pripadnika OS BiH i EUFOR-a, kojima je svrha priprema za predstojeću vježbu "Kombinirani odgovor". Ovo je izvrsna prilika da se naše Oružane snage obuči. Privremeno će biti ojačan sastav EUFOR-a a cilj vježbe je provjeriti i pokazati sposobnost EUFOR-a brzo osigurati pojačanje i rasporediti snage kako bi mogao jamčiti sigurno okruženje, kazao je Helez i, uz opasku da je EUFOR potpuno opredijeljen pružati pomoći BiH, istaknuo da te snage ostaju jedan od najvažnijih faktora u osiguravanju mira i stabilnosti u zemlji. S tim u svezi, najavio je da se uoči početka vježbe može očekivati pojačano kretanje postrojbi i prijevoz opreme pričuvnih snaga EUFOR-a prilikom dolaska u BiH. odgovarajući na novinarski upit može li se vježbu dovesti u vezu s trenutnom sigurnosnom situacijom u BiH ili je riječ o unaprijed planiranoj aktivnosti, zapovjednik Sticz rekao je da su u pitanju aktivnost koje se provodi svake godine. Drugim riječima, u pitanju je ranije planirana aktivnost.

BIH


SAJAM

MOSTAR Vučić izgubio živce na pitanje o Srebrenici (video)

Tijekom obilaska gospodarskog sajma u Mostaru, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ošt...

2 min

RAZGOVORI

Nikšić najavio 'resetiranje'

Nakon što je to dan ranije učinio čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, u utorak je i premijer Fe...

33 min

Čović o večeri na kojoj je ugostio političke lidere

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u utorak ujutro je, u pratnji supruge, na biračkom mjestu na E...

3 h 5 min