Dnevni.ba - PRELOADER

Najgori scenarij za Ukrajince i više je nego realan: Nestanci struje mogli bi trajati i do 20 sati

17 Lip 2024


Najgori scenarij za Ukrajince i više je nego realan: Nestanci struje mogli bi trajati i do 20 sati
Ukrajina

Najveća privatna ukrajinska energetska kompanija DTEK upozorila je kako se ukrajinska energetske mreža nalazi na ivici kolapsa te da bi zbog toga država mogla doživjeti i najgori scenarij.

Direktor DTEK-a Dmitro Sačaruk izjavio je kako bi uslijed ruskih napada Ukrajinci mogli doživjeti nestanke struje i do 20 sati dnevno, piše Klix

"Ukoliko bi došlo do najavljene ekstremne varijante, DTEK bi isporučivao samo oko deset posto energije od količine koju je proizveo prije rata", naveo je.

Prema ovom scenariju, velika postrojenja bi mogla da iskuse nestašice struje u novembru, tvornice oružja u decembru, a ključna infrastruktura poput mreže vodosnabdijevanja i kanalizacije u januaru 2025. godine.

"Ovo je sada vrlo blizu stvarnosti. Što se tiče onoga što će se dogoditi ove zime, mi se vrlo brzo približavamo ovom scenariju", objasnio je direktor.

Da li će Ukrajinci imati dovoljno struje i za naredni grijnu sezonu, zavisi i od toga koliko će sredstava dobiti od donatora za popravu elektroenergetske infrastrukture.

"Za sanaciju oštećenih termoelektrana DTEK-u je potrebno oko 350 do 400 miliona dolara. Prošle sezone, kompanija je potrošila 126 miliona dolara za obnovu blokova nakon ruskih napada, ali su oni ponovo oštećeni. Najbrži način za sanaciju je preuzimanje opreme iz starih elektrana u centralnoj i istočnoj Evropi", rekao je direktor.
 
Ono što DTEK-u predstavlja problem u obnovi jeste i dalje finansiranje kompanije.

Zbog vlasnika kompanije, ukrajinskog oligarha Rinata Ahmeta, međunarodne finansijske institucije ne žele pružiti pomoć kompaniji.

"Ovo je vanredna situacija. Ako su se obavezali pomoći Ukrajini, moraju pomoći i nama. To je moralna obaveza. Nemamo više vremena za ovu 'utakmicu'", poručio je.

Vijesti iz svijeta


THOMAS CROOKS

Pametan, povučen i navodno loš strijelac. Tko je mladić koji je pucao na Trumpa

Mnogo je pitanja o tome zašto se Thomas Crooks pretvorio u potencijalnog ubojicu predsjedn...

28 min

UBOJSTVO U SRBIJI

Užas u Srbiji: Muškarac ubio susjede, u tijeku je potraga

Poslije požara, kako prenose mediji, došlo je do svađe, a osumnjičeni je zatim ubio bračni...

36 min

VOJNA VJEŽBA

Armenija i Amerika započele sa zajedničkim vojnim vježbama

ARMENIJA i SAD započeli su danas zajedničke vojne vježbe u Armeniji, priopćilo je armensko minist...

1 h 10 min