Dnevni.ba - PRELOADER

Najveća očekivanja – opet od Plemića

13 Svi 2024


Najveća očekivanja – opet od Plemića
Naši u Europi

Borac, Zrinjski, Velež i Sarajevo. Oni će predstavljati bh. nogomet u europskim kupovima iduće sezone, a najviše će se očekivati – od kluba, ekipe koja je prošle sezona igrala UEFA-ine skupine. 

Zasad sa sigurnošću može tvrditi samo to da će treći Velež i četvrto Sarajevo svoje euro-kampanje otvoriti u 1. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Sve ostalo – još je nepotvrđeno. Tako se još ne zna tko će krenuti od 1. kola kvalifikacija za Ligu prvaka, a tko od 2. kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu – trenutno vodeći Borac ili trenutni drugoplasirani Zrinjski, između kojih će se odrediti i osvajač Kupa. 

Šanse su da će Borac u Ligu prvaka, a tamo, u 1. kolu kvalifikacija, neće biti nositelj. Što Banjolučanima neće olakšati posao. Naprotiv. Zrinjski je, primjera radi, prošle sezone bio nositelj i za rivala u toj rundi dobio armenski Urartu – kojeg je izbacio nakon penala u uzvratu, što je bilo ključno u nastojanju da izbori skupine nekog kupa.

Jer Zrinjski je nakon toga dobio još dvije meč lopte pa je nakon ispadanja od Slovana iz Lige prvaka, u trećoj rundi Europske nastavio put preko Breidablika te na račun Islanđana postao prvi bh. klub koji je u poslijeratnom periodu izborio UEFA-ine skupine. Kasniji poraz od LASK-a u play offu Europske lige odredio je to da će Zrinjski igrati – već osigurane skupine Konferencijske lige.  

Dakle, ključni je bio koeficijent, bez kojeg bi Zrinjski na startu kampanje sačekali puno teži rivali od Urartua, ali nećemo griješiti duše pa zanemariti kasnije dokazanu kvalitetu i stav – rezultate protiv AZ-a, Aston Ville i Legije. Rezultate koje Plemiće obvezuju da i iduće sezone pokušaju dogurati do skupina, što bi im solidan koeficijent (9.500) trebao olakšati, no ovog puta neće biti jokera. 

Borac ima daleko manji koeficijent (5.500) zbog kojeg bi u Ligi prvaka, ako ju zaigra, mogao dobiti teže rivale, a ispadanje već u prvoj rundi Banjolučanima bi dalo samo jedan joker – ispali bi u 2. kolo kvalifikacija za Europsku ligu odakle bi dalje morali bez UEFA-inih olakšica. Ni manje iskustvo u odnosu na Zrinjski koji čeka svoju 75. europsku utakmicu u Europi, neće pomoći Banjolučanima (24 euro-utakmice) – koji su dva svoja zadnja nastupa okončali nakon dvije utakmice. 

Sarajevo će biti nositelj, Velež prije da neće, a tko ih god dočeka – dosadašnja iskustva ukazuju da ne treba očekivati čuda. 

Piše: Slaven Nikšić
desk@dnevni-list.ba

 

SPORT


DŽUDO

JK Neretva učestvovala na Judo Festivalu u Ljubljani

Proteklog vikenda u Ljubljani je održan Dječji judo kata festival & Kata seminar za trenere, ...

28 Svi 2024

NOVE MEDALJE

Univerzitetski Karate klub „Student“ niže nove medalje!

25. i 26. svibnja u Cazinu je održano 19. Federalno prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore ...

28 Svi 2024

PROPUCAN AUTOMOBIL

HNS osudio napad na sportskog direktora Osijeka

'Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje incident koji se dogodio u Osijeku gdje je propucan ...

28 Svi 2024