Dnevni.ba - PRELOADER

NATO-a upozorava na neprijateljske aktivnosti Rusije. Na udaru i BiH

14 Lip 2024


NATO-a upozorava na neprijateljske aktivnosti Rusije. Na udaru i BiH
Opasna situacija

Saveznici u NATO-u usvojit će niz mjera kako bi se zaštitili od neprijateljskih ruskih aktivnosti uključujući sabotažu i špijuniranje, rekao je glavni tajnik zapadne vojne alijanse Jens Stoltenberg. 

Govoreći uoči sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, Stoltenberg je opisao nedavne sabotaže, pokušaje podmetanja požara, kibernetičkih napada i dezinformiranja kao dio 'ruske kampanje neprijateljskih aktivnosti protiv NATO saveznika'. Naglašava kako će saveznici 'raditi na opcijama odgovora NATO-a, za koje očekuje da će uključivati ​​povećanu svijest, razmjenu informacija, obavještajne podatke, pojačati zaštitu kritične infrastrukture, uključujući podvodnu i cyber infrastrukturu, kao i stroža ograničenja ruskom obavještajnom osoblju u cijelom savezu'.  

Saveznici će vjerojatno limitirati nove diplomatske akreditacije za Rusku Federacije i pokušati ograničiti aktivnosti s partnerskim zemljama koje ugošćuju 'reciklirane' obavještajce koji su prethodno bili protjerani iz država NATO-a. Posebno brine što ovi obavještajci, usprkos tome što su se već 'opekli', nastavljaju voditi neprijateljske operacije, posebno iz balkanskih država poput BiH ili Srbije. Ovi potezi su u skladu s onim što je Velika Britanija najavila u maju kao 'veliki paket mjera za ciljanje i uništavanje ruskih operacija prikupljanja obavještajnih podataka' u Britaniji. Te mjere uključivale su proglašenje personom non grata ruskog obrambenog atašea u Londonu, kojeg je britanska vlada opisala kao vojnog obavještajca, kao i uklanjanje statusa diplomatskih prostorija s nekoliko ruskih nekretnina. London je također uveo nova ograničenja za ruske diplomatske vize, uključujući ograničenje vremena koje ruski diplomati smiju provesti u Britaniji. Akcija je opisana kao odgovor na 'obrazac zlonamjerne aktivnosti koja se provodi i ovdje i u inozemstvu'. Vlada je posebno navela tekuće slučajeve protiv šest bugarskih državljana koji su optuženi za urotu za počinjenje špijunskih aktivnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu u ime Rusije, prenosi The Record.

Dvojica britanskih državljana također su optužena za pomaganje ruskim obavještajnim službama zbog sumnje u pokušaj podmetanja požara logističkom poslu u Londonu povezanom s Ukrajinom, uz zlonamjerne cyber aktivnosti usmjerene na članove parlamenta.

Prošlog mjeseca, Sjevernoatlantsko vijeće, političko izvršno tijelo NATO-a, objavilo je da je savez 'duboko zabrinut zbog nedavnih štetnih aktivnosti na teritoriji Saveznika, uključujući one koje su rezultirale istragom i optuživanjem više pojedinaca u vezi s aktivnostima neprijateljske države'. Niz aktivnosti izašao je na vidjelo nakon protuobavještajnih napora u Češkoj, Estoniji, Njemačkoj, Latviji, Litvi, Poljskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. NATO ih je opisao kao 'dio intenzivne kampanje aktivnosti koje Rusija nastavlja provoditi širom euroatlantskog područja, uključujući teritorij Saveza i preko posrednika'. Sigurnosne agencije i vlade širom Europe sve više upozoravaju na prijetnju koju predstavljaju diverzanti pod vodstvom Rusije koji djeluju na njihovim teritorijima, iako ih često izvode neruski državljani kako bi Kremlju pružili mogućnost negiranja.

BIH


MINISTRICA POZDER POTPISALA UGOVORE S NAČELNIKOM JURKOVIĆEM

Sredstva za šetnicu u Neumu i projekt za unapređenje zaštite okoliša

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder u Neumu je s načelnikom općine Dragan...

1 h 5 min

Ranjena žena u teškom stanju nakon incidenta kod Stoca

MOSTAR - Žena koja je ranjena u glavu u subotu 13. srpnja u mjestu Prenj kod Stoca nalazi se u te...

3 h 30 min

BOŠNJAČKE POLITIČKE I INTELEKTUALNE ELITE SE NE MOGU BEZ HRVATA SUPROTSTAVITI VUČIĆU I DODIKU

Odnosi između Bošnjaka i Srba u fazi 'patološke' mržnje

Od održavanja 'svesrpskog sabora' i usvojene Deklaracije o zaštiti svih Srba u regiji, glavne srp...

4 h 29 min