Dnevni.ba - PRELOADER

NATO i EU su složni: Ukrajincima bi uskoro mogli ukinuti famoznu ‘crvenu liniju‘ koja ih koči od početka rata

28 Svi 2024


NATO i EU su složni: Ukrajincima bi uskoro mogli ukinuti famoznu ‘crvenu liniju‘ koja ih koči od početka rata
‘PRAVILA SU JASNA‘

Prema ratnom pravu Ukrajina može uzvratiti na ruske napade protuudarima na ruski teritorij, ali je potrebno pronaći ravnotežu između eskalacije sukoba i prava na obranu, izjavio je u utorak visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, prenosi Hina.

"To je posve moguće prema ratnom pravu, tu nema kontradikcije, može se uzvratiti ili boriti se protiv onoga tko vas napada sa svoga teritorija", rekao je Borrell prije početka sastanka ministara obrane država članica EU-a.

Na sastanku će biti o tome riječi nakon što je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao zapadne zemlje da preispitaju ograničenja koja su postavili Ukrajincima da njihovim oružjem ne smiju napadati ciljeve u Rusiji.

"Pitanje rizika od eskalacije sukoba bit će vrlo brzo postavljeno i trebat će naći ravnotežu između toga rizika i prava i potrebe Ukrajinaca da se brane", rekao je Borrell.


Stoltenberg je u ponedjeljak rekao da "Ukrajina ima pravo braniti se i napadati legitimne vojne ciljeve izvan Ukrajine".

U utorak uoči sastanka EU-a rekao je da ukrajinsko korištenje oružja koje su mu isporučili zapadni saveznici protiv ciljeva u Rusiji neće učiniti NATO i njegove članice sudionicima sukoba. Ministri će raspravljati o daljnjoj potpori Ukrajini i o najnovijem razvoju događaja na terenu. Na sastanku će im se pridružiti Stoltenberg i ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov, koji će ih izvijestiti o najnovijim zbivanjima i najhitnijim potrebama Ukrajine.

Borrell je također podržao prijedlog Grčke i Poljske o uspostavi europskog protuzračnog štita koji bi se financirao u okviru programa EU-a te rekao da će se i o tome razgovarati na današnjem sastanku. Ministri obrane država članica razgovarat će i o financiranju vojne pomoći Ukrajini u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF).

Mađarska blokira usvajanje sedam zakonodavnih akata koji su neophodni da bi se omogućilo korištenje blizu sedam milijardi eura. Mađarska je stoga u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova doživjela niz kritika zbog sustavnog blokiranja pomoći Ukrajini.

Vijesti iz svijeta


VOLODIMIR ZELENSKI

Kijev odbio Putinov prijedlog za prekid vatre: “I Hitler je postavljao ultimatume”

"Prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina za prekid vatre ultimatum je kojem se ne može vje...

5 min

VLADIMIR PUTIN

Putin: Ovo je uvjet za prekid rata

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je da je trenutni model globalne sigurnosti Zapada doživio...

16 min

ILARIA SALIS

Talijanka puštena iz kućnog pritvora u Budimpešti jer je izabrana u EU parlament

TALIJANSKA antifašistička aktivistica Ilaria Salis puštena je iz kućnog pritvora u ...

41 min