Dnevni.ba - PRELOADER

Ne cvjeta zajedništvo na listi Ljube Ćesića Rojsa

12 Tra 2024


Ne cvjeta zajedništvo na listi Ljube Ćesića Rojsa
Izbori u Hrvatskoj

Kapular i Tolj zatražili preferencije, Rojs im poručio neka idu 'ako su hrabri'

Piše: V.S.Herceg

mostr@dnevni-list.ba

Još nekoliko dana traje predizborna kampanja za parlamentarne izbore u susjednoj Hrvatskoj, a ove godine u XI. izbornoj jedinici, tzv. dijaspori, je i lista stranke Hrvatsko bilo, predvođena Ljubom Ćesićem Rojsom, hrvatskim generalom i za mnoge kontroverznom javnom osobom.

On je nositelj liste s devet kandidata, a na drugom i trećem mjestu su kandidati također hrvatski generali Ivan Tolj i Ivan Kapular. No, čini se da među njima "ne cvjeta zajedništvo", a do se dalo zamijetiti po Rojsovim izjavama u intervjuu za Hrvatski tjednik.

Tolj i Kapular traže preferencijalne glasove

Mnoge je iznenadila kandidatura generala Tolja i Kapulara s obzirom na činjenicu da su upravo i oni, kao i još tri istaknuta generala, bili supotpisnici vrlo kritičnog pisma-reakcije nakon što je Ljubo Ćesić potpisom podržao inicijativu za pomilovanje obavještajaca i bivših visokih dužnosnika UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Ali, i Tolj i Kapular nedavno su se, u jeku kampanje, ogradili od pojedinih, zapaljivih Rojsovih izjava te zatražili da im birači daju preferencijalne glasove. Ovo je bio jasan znak da lista nije kompaktna.

-Tolj me nazvao i rekao da ostaju na listi, ali da traže preferencijalne glasove. Ne smeta mi, neka budu na listi i neka traže preferencijalne glasove. Ako budu njima birači dali preferencijalne glasove, onda meni ne trebaju dati ni jedan. Tu će se vidjeti koga narod poštuje, poštuje li narod ovo što ja radim, kazao je Ljubo Ćesić Rojs za Hrvatski tjednik te dodatno pojačao dojam kako se radi o kandidatima neke stranke-rivala, a ne o 'njegovoj' listi koju predvodi.

On je potom nastavio iznositi, kako je rekao, "navodne razloge" i to protiv kolega-generala od kojih je tražio kandidaturu na svojoj listi. 

„Navodna“ kap koja je prelila čašu

-Navodno je kap koja je kod generala Tolja i Kapulara prelila čašu to što predsjednik RH u Kninu odlikuje HVO. Pukovnija HVO-a živi i radi u Kninu, ne može ta postrojba dobiti odlikovanje u BiH jer nisu ondje, rekao je Rojs, ponovivši već poznatu izjavu kako se "bori za ravnopravan status pripadnika HVO-a i HV-a".

On je pri tom za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ustvrdio kako je "hrvatski veleizdajnik i detuđmanizator koji se pojavio" te da "nije istina da se novim zakonom izjednačuju prava HV-a i HVO-a", a koji je nedavno izglasan.

Ćesić je rekao kako očekuje da će birači izabrati sva tri zastupnika s njegove liste te je, potom, pozvao birače da glasaju za druge kandidate na listi, uputivši poruku Tolju i Kapularu da slobodno "ako su tako hrabri" napuste listu.

-Očekujem da će birači izabrati sva tri zastupnika s moje liste. Ali, ako drugi i treći, Tolj i Kapular, pozivaju birače da im daju preferencijalni glas, ja pozivam birače koji će meni dati glas, da preferencijalno daju glas 4. i 5. kandidatu (Miljenku Galiću i Peri Barbariću Pepiju op.au.). Ako su Tolj i Kapular tako hrabri, onda neka napuste listu, lista ne može bez njih pasti. Imamo devet ljudi na listi, ostat će sedam. I bez njih dvojice bit će ispravna, poručio je on.

Nadalje je kazao kako je "Tolj podlegao pritiscima", te da su "sva četiri generala s liste članovi HDZ-a", u što je ubrojio i sebe, iako je HDZ nedavno objavio kako je izbačen iz te stranke.

Nakon svega što je izrekao o svojim kolegama zaključio je: "To su moji suborci, neću ružne riječi kazati protiv njih bez obzira što su podlegli pritisku”.

Nakon ovoga, više je nego očito da se lista Ljube Ćesića Rojsa itekako klima i prije nego je završena predizborna kampanja i unijela zbunjenost u potencijalne birače koji sve teže prate "promjene  stavova" nositelja liste.

BIH


UDRUŽENJE AUTOŠKOLA SARAJEVO

Autoškole u Sarajevu podigle cijene usluga: Obuka za B kategoriju 1.480 KM

Udruženje autoškola Sarajevo donijelo je odluku o promjeni cijena usluga sa ciljem, kako k...

4 min

ZEMLJOTRES

Zemljotres pogodio BiH

Naime, navedeno je da je zemljotres zabilježen 14 kilometara od Žepča magnitude 3,9 po Rihteru. ...

39 min

GLAVNI ODBOR SDA

Izetbegović: Svjedočit ćemo dramatičnim ali pozitivnim promjenama u BiH i na Balkanu

ZENICA, (FENA) - Svečana sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) održana je dana...

2 h 11 min