Dnevni.ba - PRELOADER

Nenadić: Radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu

15 Svi 2024


Nenadić: Radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu
Udruženje poslodavaca FBiH u Mostaru

Predstavnici Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH u srijedu su održali sastanak s poslodavcima Grada Mostara, kojom se prilikom razgovaralo o problemima i preprekama za kvalitetnije poslovanje u lokalnim zajednicama i o aktivnostima koje je potrebno poduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta. 

Direktor Udruženja poslodavaca u FBiH Mario Nenadić naglasio je da su ključni problemi u FBiH i dalje vezani za fiskalne i parafiskalne namete, opterećenja koja gospodarstvenici imaju u svom poslovanju, kao i za radnu snagu, točnije potrebu liberalizacije tržišta rada. 

-Imamo veliki trend odlaska radnika iz BiH a, s druge strane, kao odgovor na tu manjkavost i taj nedostatak u sustavu da nemamo odgovarajuću mjeru države za liberalizaciju uvoza radne snage, što je trend svugdje u svijetu, posebno u zemljama regije, naveo je Nenadić.

240515 Udruzenje Poslodavaca Fbih Sastanak 4072

240515 Udruzenje Poslodavaca Fbih Sastanak 8535

Samo u FBiH 3200 parafiskalnih opterećenja

Govoreći o opterećenjima na plaću, ukazao je da je trenutna situacija takva da radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu. 

-Opterećenje cijene rada je zaista neizdrživo, više od 72-73% su opterećenja na neto plaću radnika prema državi samo kada se radi o porezima i doprinosima. Kada se tome doda i neka druga opterećenja prema javnom sektoru, vi danas imate situaciju koja je vrlo približna stanju 'plaća radniku - plaća državi'. Nije samo važno da tu platu mora poslodavac isplatiti. I tu se onda javljaju svi oni problemi o kojima slušamo svakodnevno, kao i pojava rada na crno, neprijavljenih radnika, isplata u kuvertama i ostalo, napomenuo je Nenadić te upozorio da sve navedeno vodi u jedan veći kaos i još veći problem te jedno nesređeno stanje.

240515 Udruzenje Poslodavaca Fbih Sastanak 85925

Napomenuo je i da Udruženje svoje stavove preispituje na razini reprezentativnog Udruženja poslodavaca. - Mi okupljamo otprilike polovinu svih registriranih gospodarskih društava i obrta u FBiH i smatramo da smo vrlo reprezentativni upozoriti vlasti i ukazati im na ono što su naši ključni prioriteti i interesi. Uostalom, to nam je po međunarodnim i domaćim propisima i obveza, dodao je ukazujući i da je BiH jedna od rijetkih zemalja koja ima napisanu knjigu parafiskalnih opterećenja, kojih je na razini FBiH  ukupno 3200. - Više ne možete niti zamisliti oblast u kojoj nemamo neko parafiskalno opterećenje, bilo da su to naknade za turističku pristojbu, bilo da su to vode, šume, rijeke, zaštita okoliša, vjerojatno disanje zraka i ostalo... To europsko tržište i konkurencijski odnosi ne mogu izdržati, tako da to, u konačnici, rezultira vrlo ograničenim razvojem, ograničenim stranim ulaganjima. Stoga očekujemo da se eliminira barem dio ključnih opterećenja za gospodarstvo, poručio je direktor Udruženja poslodavaca u FBiH. 

On je, nadalje, dodao da se puno razgovara i o pokrenutim izmjenama propisa u oblasti rada i zapošljavanja. Na koncu je poručio da treba učiniti sve da se zaustavi odlazak mladih ljudi i stanovništva općenito. 

- Moramo omogućiti liberalizaciju uvoza strane radne snage tamo gdje domaće nema, moramo promijeniti pristup trošenju javnih fondova kroz projekte zapošljavanja i sve su to teme o kojima razgovaramo. Po završetku ovog kruga obilaska terena, o svemu ćemo upoznati vlasti te se nadamo unaprijeđenoj suradnji kako bismo barem dio problema zajednički rješavali, zaključio je.

BIH


LIDIJA BRADARA

Bradara: Proces imenovanja sudije Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Ig...

28 Svi 2024

GRADSKO VIJEĆE MOSTARA

Gradsko vijeće Mostara: Kordić i Marić i dalje podijeljeni po pitanju gradnje u središnjoj zoni

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara raspravljalo se o brojnim temama, a ponovno ...

28 Svi 2024

AKCIJA "ESKADRON"

U velikoj akciji u Banjoj Luci ranjen pripadnik SAJ-a, učestvovalo 170 policajaca

U akciji "Eskadron", koja je danas provedana na području Banje Luke, uhapšeno je ukupno 19 osoba,...

28 Svi 2024