Dnevni.ba - PRELOADER

Nikšić najavio 'resetiranje'

16 Tra 2024


Nikšić najavio 'resetiranje'
Razgovori

Nakon što je to dan ranije učinio čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, u utorak je i premijer Federacije BiH i čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić najavio sastanak s partnerima u vlasti, koji će biti zatvoren za medije, a na kojem će se razgovarati o trenutnim političkim nesuglasicama.

-Dogovorili smo sastanak, ali nećemo zvati medije. Nekad je bolje da sami sjednemo i dogovorimo. Lakše se tako dogovorimo nego kad znamo da ćemo izaći pred medije, pa svatko kalkulira kako će se predstaviti, tko je napravio kompromis, je li netko nekoga prevario itd. Nakon toga, znat će se što je bilo, obrazložio je Nikšić u Mostaru, gdje je nazočio otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva. Kako je dodao, dan ranije nije bilo planirano održavanje službenih razgovora, ali je održan neformalni sastanak uoči večere na kojoj se odnose trebalo relaksirati.

-Tada smo razgovarali o svim aktualnim temama. Svi dajemo svoj doprinos. Nekada izgleda smiješno i utopistički kada stalno govorite o kompromisu, dogovaranju i razgovorima, a to baš ne ide s mrtve točke. O čemu onda pričati, o kojem dijalogu ili razgovorima? Iskoristit ćemo svaku šansu koja se pruži u ovom razdoblju dok ne dođemo do točke kada ne možemo dalje, naveo je on te izrazio nadu da će stranački lideri uspjeti resetirati odnose i doći na razinu s koje će moći nastaviti razgovore. Nikšić je noć ranije razgovarao i s predstavnicima međunarodne zajednice, kao i s onima koji su izravno odlučivali i sudjelovali u nametanju odluka.

- Kako ćemo provesti odluke, recimo ove visokog predstavnika? Ne možemo govoriti o pravnom sustavu. On u uređenim državama podrazumijeva da imate sredstvo prinude za provedbu zakona. Što je to sredstvo prinude kojim bi mogli provesti zakone na području RS-a? Ne mislim da to doprinosi stabilizaciji, dogovaranju i iskoracima. To dodatno usložnjava, pravi podjele i na kraju može dovesti do situacije 'nitko ni s kim'. Učinit ću sve da ne dođe do toga, poručio je.

BIH


LIDIJA BRADARA

Bradara: Proces imenovanja sudije Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Ig...

28 Svi 2024

GRADSKO VIJEĆE MOSTARA

Gradsko vijeće Mostara: Kordić i Marić i dalje podijeljeni po pitanju gradnje u središnjoj zoni

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara raspravljalo se o brojnim temama, a ponovno ...

28 Svi 2024

AKCIJA "ESKADRON"

U velikoj akciji u Banjoj Luci ranjen pripadnik SAJ-a, učestvovalo 170 policajaca

U akciji "Eskadron", koja je danas provedana na području Banje Luke, uhapšeno je ukupno 19 osoba,...

28 Svi 2024