Dnevni.ba - PRELOADER

Njemačka legalizirala rekreativno korištenje kanabisa

01 Tra 2024


Njemačka legalizirala rekreativno korištenje kanabisa
25 grama

BERLIN, (FENA) - Njemačka je u ponedjeljak postala najveća zemlja EU koja je legalizirala rekreativni kanabis, unatoč žestokim prigovorima opozicionih političara i medicinskih udruženja.
Prema prvom koraku u novom zakonu o kome se mnogo raspravljalo, odraslima starijim od 18 godina sada je dozvoljeno da nose 25 grama sušenog kanabisa i uzgajaju do tri biljke marihuane kod kuće.

Promjene ostavljaju Njemačkoj neke od najliberalnijih zakona o kanabisu u Evropi, uz Maltu i Luksemburg, koji su legalizirali rekreativnu upotrebu 2021. i 2023. godine.

Nizozemska, poznata po svom popustljivom stavu prema drogi, posljednjih je godina zauzela strožiji pristup u borbi protiv turizma kanabisa.

Kako je zakon stupio na snagu u ponoć, stotine ljudi se okupilo kraj legendarne berlinske Brandenbruške kapije, mnogi od njih palili su džointe u onome što je jedan učesnik, veoma sretan 25-godišnji Niyazi, nazvao "malo dodatne slobode".

Kao idući korak u pravnoj reformi, od 1. srpnja bit će moguće legalno nabaviti travu preko "kanabis klubova" u zemlji.

Tim reguliranim udruženjima bit će dopušteno da imaju do 500 članova, a moći će distribuirati do 50 grama kanabisa po osobi mjesečno.

Do tada, "potrošači ne smiju reći policiji gdje su kupili kanabis" u slučaju ulične provjere, rekao je za AFP Georg Wurth, direktor njemačkog udruženja za kanabis.

Njemačka vlada, trostrana koalicija koju predvode socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza, tvrdi da će legalizacija pomoći u obuzdavanju rastućeg crnog tržišta za popularnu supstancu.

Ali zdravstvene grupe su izrazile zabrinutost da bi legalizacija mogla dovesti do povećanja upotrebe među mladim ljudima, koji se suočavaju s najvećim zdravstvenim rizicima.

Upotreba kanabisa među mladima može uticati na razvoj centralnog nervnog sistema, što dovodi do povećanog rizika od razvoja psihoze i šizofrenije, upozoravaju stručnjaci.

Vijesti iz svijeta


ANALIZA JUTARNJEG LISTA

Tri velike krize tresu svijet, hoće li Izrael iracionalnim odgovorom prouzročiti konačni Bidenov pad!?

Cijena aluminija u ponedjeljak ujutro porasla je na londonskom tržištu, na otvaranju je ra...

15 Tra 2024

NOVA SNIMKA Poslušajte što Plenković misli o Nini Raspudiću

Nakon što su objavljene snimke na kojima premijer Andrej Plenković vrijeđa članove Domovin...

15 Tra 2024

IZBORI U HRVATSKOJ

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na vidjelo izlazi strah od tektonskih promje...

15 Tra 2024