Dnevni.ba - PRELOADER

Objavljena nova studija o injekcijama za mršavljenje. "Ovo doista mijenja sve"

14 Svi 2024


Objavljena nova studija o injekcijama za mršavljenje. "Ovo doista mijenja sve"
Ozempic


Injekcije za mršavljenje mogle bi smanjiti rizik od srčanog udara i poboljšati kardiovaskularno zdravlje milijuna odraslih diljem svijeta, pokazala je nova velika studija. "Ovo bi moglo biti najveće medicinsko otkriće od statina (lijekova za snižavanje razine kolesterola u krvi)", kažu znanstvenici, a prenosi Guardian, a piše Index.

Nova studija utvrdila je da su sudionici koji su uzimali lijek semaglutid, aktivni sastojak u lijekovima poput Wegovyja i Ozempica, imali 20% manji rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti zbog kardiovaskularnih bolesti.

Studija, predstavljena na Europskom kongresu o pretilosti (ECO), a koju su vodili istraživači s University College London, također je otkrila da je semaglutid doveo do poboljšanog kardiovaskularnog stanja kod sudionika, bez obzira na njihovu početnu težinu ili količinu težine koju su izgubili. Studija sugerira i da bi oni s blagom pretilošću ili oni koji su izgubili samo malu količinu težine mogli doživjeti velika poboljšanja u kardiovaskularnom sustavu.

Profesor John Deanfield, direktor Nacionalnog instituta za istraživanje kardiovaskularnih ishoda i glavni autor studije, rekao je da rezultati pokazuju da bi se lijek trebao rutinski propisivati za liječenje kardiovaskularnih bolesti i da bi ga mogli uzimati milijuni ljudi diljem svijeta. 

"Ovaj lijek mijenja sve"
"Ovaj fantastičan lijek doista mijenja sve. Ova studija sugerira da ovdje postoje potencijalno alternativni mehanizmi za poboljšani kardiovaskularni ishod, osim gubitka tjelesne težine... Sasvim je jasno da se nešto drugo ovdje događa, što pogoduje kardiovaskularnom sustavu", rekao je Deanfield.

Studija je uključivala 17.604 odrasle osobe u dobi od 45 i više godina s indeksom tjelesne mase iznad 27 iz 41 zemlje. Sudionicima, koji su prethodno doživjeli kardiovaskularni događaj poput srčanog udara, propisana je ili tjedna doza od 2.5 mg semaglutida ili placebo tijekom razdoblja od 40 mjeseci.

Od 8803 bolesnika u skupini koja je primala semaglutid, njih 569 (6.5%) doživjelo je primarni kardiovaskularni događaj, kao što je srčani udar, u usporedbi sa 701 (8%) od 8801 bolesnika u placebo skupini.

Deanfield je rekao da su se 1990-ih statini – lijekovi koji snižavaju kolesterol – smatrali medicinskim otkrićem i revolucijom u liječenju kardiovaskularnih bolesti te je dodao da se semaglutid može smatrati isto tako revolucionarnim u pogledu poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja. "Sada imamo klasu lijekova koji bi mogli transformirati mnoge kronične bolesti", rekao je.

Profesor Jason Halford, predsjednik Europske udruge za proučavanje pretilosti, rekao je da bi, s obzirom na to da se može vidjeti da lijek poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, moglo biti ekonomski korisno da se široko propisuje.

"Mislim da ćemo u sljedećih 10 godina vidjeti radikalnu promjenu u pristupu zdravstvenoj skrbi", rekao je. 

Izgubili u prosjeku 10 posto tjelesne težine
Druga studija temeljena na istom kliničkom ispitivanju otkrila je da su sudionici kojima je bio propisan semaglutid izgubili u prosjeku 10.2% tjelesne težine i 7.7 cm u području struka u razdoblju od četiri godine, dok je placebo grupa izgubila 1.5% tjelesne težine i 1.3 cm u području struka.

Zasebna studija koja je proučavala novi lijek za mršavljenje otkrila je da bi mogao biti mnogo učinkovitiji od onih koji su već na tržištu. Retatrutide, tjedna injekcija, djeluje tako što suzbija apetit i pomaže tijelu da sagorijeva više masnoće, pokazalo je kliničko ispitivanje.

Ispitivanje na 338 sudionika koji žive s pretilošću pokazalo je da su sudionici izgubili 24% svoje tjelesne težine u razdoblju od 48 tjedana. Istraživači kažu da je učinkovitiji za mršavljenje od Ozempica ili Wegovyja, koji djeluju samo na suzbijanje apetita.

Profesor Naveed Sattar sa Sveučilišta u Glasgowu, koji je radio na ispitivanjima drugih tretmana za mršavljenje, rekao je: "Prije pet ili deset godina nismo mogli zamisliti lijekove koji bi uzrokovali ovakav gubitak težine. Ispitivanje sugerira da retatrutid još uvijek nije dosegao plato, tako da će vjerojatno doći do još većeg gubitka težine. Ako dajemo ovaj lijek još dulje, mislim da bi mogao dovesti do gubitka čak 30% tjelesne težine."

TEHNOLOGIJA


TEHNOLOŠKI PARK INTERA MOSTAR

Konferencija o umjetnoj inteligenciji u BiH okupila veliki broj znanstvenika i stručnjaka

Druga po redu znanstveno-stručna konferencija na temu "Umjetna inteligencija u BiH - istraživanje...

28 Svi 2024

MAMURLUK

Švedski znanstvenici osmislili gel za mamurluk

Mnoštvo je savjeta i prijedloga za liječenje mamurluka, od banana, vode s elektrolitima, analgeti...

28 Svi 2024

ALZHEIMEROVA BOLEST

Ključ za misterij Alzheimerove bolesti? Ovaj protein mogao bi pomoći znanstvenicima u pronalasku rješenja za liječenje ili prevenciju

Novo istraživanje pružilo je nove uvide u mehanizme potencijalno uključene u Alzheimerovu bolest....

27 Svi 2024