Osam namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom
Trovanje hranom
Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoji osam namirnica koje predstavljaju najveći rizik za zdravlje.
Trovanje hranom je bolest koja se javlja kada se progutaju klice prisutne u kontaminiranoj hrani ili piću. Najčešći uzročnici trovanja hranom su Norovirus, Salmonella, Clostridium perfringens, Campylobacter i Staphylococcus aureus. Simptomi mogu varirati ovisno o vrsti klica koje ste unijeli. Najčešći simptomi uključuju proljev, bolove ili grčeve u trbuhu, mučninu, povraćanje i groznicu, piše Best Life.
“Od nekih bakterija možete se razboljeti već nekoliko sati nakon konzumacije, dok drugima može trebati nekoliko dana”, napominje CDC. Iako većina slučajeva uzrokuje blage bolesti, neke infekcije mogu biti ozbiljne ili čak smrtonosne. Trovanje hranom može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema poput meningitisa, oštećenja bubrega, hemolitičkog uremijskog sindroma, artritisa te oštećenja mozga i živaca, prenosi n1.
Perad i meso
Sirova ili nedovoljno pečena perad (piletina i puretina) i meso (govedina, svinjetina, janjetina i teletina) mogu biti opasni. Piletina je najčešće konzumirana vrsta peradi. Kada je pravilno pripremljena, piletina je hranjiv izbor, ali sirova piletina može biti kontaminirana Campylobacterom, Salmonellom ili Clostridium perfringensom. Kako biste se zaštitili, CDC savjetuje kuhanje peradi i mesa na sigurnoj unutarnjoj temperaturi.
Povrće i voće
Svježe voće i povrće bitan su dio zdrave prehrane, ali su također glavni izvor trovanja hranom, osobito kada su neoprani. Poljoprivredni proizvodi odgovorni su za gotovo polovicu svih bolesti izazvanih hranom, obično uzrokovanih Norovirusom. Kako biste se zaštitili, povrće i voće je najsigurnije kada se opere i zatim kuha. CDC savjetuje temeljito pranje voća i povrća nakon kupnje.
Sokovi
Većina sokova je pasterizirana kako bi se ubile štetne bakterije. No, neki sokovi prodaju se ne-pasterizirani, što može dovesti do trovanja hranom. CDC preporučuje konzumaciju pasteriziranih sokova.
Mlijeko
Nepasterizirano mlijeko i mliječni proizvodi mogu nositi rizike, iako neki tvrde da su korisni za zdravlje. CDC upozorava da konzumacija sirovog mlijeka može izložiti ljude klicama poput Campylobactera, Cryptosporidiuma, E. coli, Listerije, Brucelle i Salmonele. Odabir pasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda najsigurniji je način uživanja u mlijeku.
Sir
Meki sirevi od nepasteriziranog mlijeka, kao što su queso fresco, brie, camembert i plavi sirevi, također su rizični zbog mogućnosti kontaminacije listerijom. CDC savjetuje odabir tvrdih sireva ili sireva označenih kao “napravljeni od pasteriziranog mlijeka”.
Jaja
Sirova i nedovoljno kuhana jaja mogu biti kontaminirana salmonelom. CDC savjetuje kuhanje jaja dok žumanjak i bjelanjak ne postanu čvrsti.
Plodovi mora
Sirova ili nedovoljno kuhana riba i školjke također mogu biti opasne. Ribu treba pripremati na 65 stupnjeva, dok školjke treba kuhati dok se ne otvore ili dok meso ne postane bijelo.
Brašno
Sirovo brašno može biti kontaminirano klicama poput E. coli i Salmonele. CDC preporučuje konzumaciju hrane napravljene od brašna samo ako je pravilno kuhana.