Dnevni.ba - PRELOADER

Otac Josipa koji je nasmrt pretučen u Irskoj: Skinut je s aparata zbog oštećenja mozga

08 Tra 2024


Otac Josipa koji je nasmrt pretučen u Irskoj: Skinut je s aparata zbog oštećenja mozga
Jezivo

Nedjeljko Štrok, otac Josipa Štroka (31) koji je nasmrt pretučen u Dublinu, na Facebooku je objavio da je njegov sin četiri dana bio u komi prije nego što je podlegao kobnim ozljedama mozga koje je zadobio.

- Josip je u srijedu u 12:16 preminuo nakon što je skinut s aparata za održavanje života zbog oštećenja mozga, napisao je shrvani otac.

Susjedi koji su Josipu i njegovom prijatelju Davidu nakon napada priskočili u pomoć ispričali su da su se napadači ponašali kao životinje.

"Bilo je puno krvi. Ozljede dečka koji je umro bile su jako teške. Njegov prijatelj pokušao je ustati s tla kada smo prišli, ali nije mogao. Imao je slomljen nos i lice mu je bilo krvavo. Ljudi koji su ih pretukli bili su poput životinja. Pokušali smo im pomoći, zvali smo hitnu. Tužno je otići u drugu zemlju raditi i onda ovako skončati. Užasna situacija. Irska je sada tako opasna", rekla je susjeda za Sunday World.

Druga susjeda rekla je da su ona i njezin sin također pozvali hitnu pomoć.

"Bili smo jako šokirani i uznemireni kada smo čuli da je jadni čovjek umro", rekla je žena. "To je užasna situacija."

Njezin sin je nastavio: "Nismo vidjeli što se događalo, ali smo vidjeli što se dogodilo kad smo izašli u vrt.

“Iskreno govoreći, kada smo vidjeli osobu kako leži na cesti, mislili smo da je mrtva."

"A onda smo vidjeli drugu osobu također prekrivenu krvlju... I ispostavilo se da je to bio njegov prijatelj."

Susjed je istaknuo da postoji visokokvalitetna kamera koji pokriva područje gdje se dogodio napad s brojnih posjeda koji se nalaze oko njega.

Samo se nadamo da će uhvatiti tipove koji su ovo učinili, rekao je.

‘Nakon smrti sina u Irskoj sam prošao pakao‘

Nedjeljko je u ekskluzivnoj ispovijesti za Jutarnji list ispričao da je nakon sinove smrti u Irksoj prošao pakao. Josipov je život završio brutalno, a nije najljepše ni počeo.

Josipova majka njega je i sina, rekao nam je Nedjeljko Štrok, ostavila kad je Josip bio beba i otišla za Englesku. Dobio je, kaže, zakonsko skrbništvo nad sinom i sam ga je odgajao. I to, kako kažu susjedi s kojima je Jutarnji razgovarao nakon saznanja o ubojstvu, napravio odličan posao. – Josip je bio vrlo radišan, nije se libio raditi ni najteže poslove. Susjedi je, primjerice, radio krov na kući – ispričali su nam tada.

Josip je već s 20-ak godina, kaže otac, napustio Hrvatsku kako bi u inozemstvu potražio bolju budućnost. – Živio je u raznim zemljama, ništa mu nije bilo teško raditi, u Irsku je došao iz Norveške prije tri mjeseca i bio na probnom radu da bi ondje bio ubijen – govori za Jutarnji Nedjeljko Štrok.

 

Nakon Josipovog je ubojstva u Dublin je stigla i njegova majka, no ubrzo se i vratila u Englesku. – Koliko sam uspio shvatiti, ona je mailom dogovorila preuzimanje tijela mog sina. Osobno sam dva dana pokušavao dobiti na telefon irskog policajca zaduženog za kontakt, J.J. Walsha, ali nisam ga uspio dobiti.

Nedjeljko Štrok je, govori za Jutarnji, po dolasku u Irsku bio na sastanku s hrvatskim veleposlanikom Davorom Vidišem. Tvrdi kako ga je on samo uputio da podnese zahtjev za preuzimanjem tijela, budući da je Josipova majka to isto već zatražila mailom, pa da ih potom izvijesti što je riješio. - Nisu mi ponudili nikakvu pomoć. Tek kad sam si u petak, preko privatne linije, uspio srediti odvjetnika, Veleposlanstvo mi šalje obavijest da ako želim, oni mi mogu poslati broj odvjetnice s kojom mogu stupiti u kontakt. Jer, bez odvjetničke pomoći ne možemo preuzeti tijelo. Osjećam se iznevjereno, kao hrvatski državljanin, otac ubijenog sina, jer jedino što mi Veleposlanstvo govori je neka odradim ovo ili ono i izvijestim ih što sam riješio. Sva sreća da je u Dublinu mnogo naših Hrvata koji mi pomažu, inače bih mogao samo sjesti i plakati, tvrdi Štrok.

Muči ga i to što je, kako tvrdi, napad bio rasno motiviran. Mnoge mu stvari nisu jasne. – Moj sin je, prema izjavi liječnika, najmanje 20-ak minuta, ne znaju točno koliko, ležao na ulici bez svijesti i mozak mu je ostao bez kisika. Nedjeljko Štrok tvrdi da irska policija pokušava izbjeći činjenicu da je napad bio rasno motiviran. – Veleposlanstvo se nije, ponavljam, uopće trudilo pomoći mi. Imam osjećaj da sam se javio u slovensko ili bosansko, ma bilo koje veleposlanstvo da bi mi više pomogli od našeg – tvrdi Nedjeljko Štrok.

Uvjeren je, a što svjedoči i David, da je napad bio „rasno motiviran“, ali da se to „pokušava zataškati“. – Sina su mi pretukli kao pseto zbog rasne mržnje – uvjeren je. – Bio je duša. Svi mi glorificiramo svoju djecu, ali pitajte bilo koga tko ga je poznavao i reći će vam isto. Uvijek je radio i brinuo se za budućnost – zaključuje.

S bivšom suprugom uspio se dogovoriti da će donirati Josipove organe. – Ona se prvo protivila, ali na koncu je, hvala Bogu, pristala, pa će Josipova smrt poslužiti nekome da preživi – kaže.

Iz hrvatskog su Veleposlanstva u Dublinu odmah po događaju odbili bilo što komentirati, osim potvrditi ubojstvo hrvatskog državljana. Iz Veleposlanstva su se tek kratko oglasili da su „u stalnom kontaktu s irskom policijom i obiteljima napadnutih“, ali zbog istrage koja je u tijeku ne mogu dati više informacija.

Josip Štrok je od posljedica ozljeda glave preminuo 3. travnja u Tallaght bolnici u 12.15 sati Kad će otac dobiti dozvolu da preveze njegovo tijelo i pokopa ga u rodnoj Krapini, ne zna. To će, iz nekog razloga, morati rješavati unajmljeni odvjetnik, piše jutarnji.hr.

Crna kronika


MUP KSB

MUP KSB: U Travniku pronađeno oko 1 kg opojne droge speed

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Središnja Bosna (KSB)...

22 min

UŽAS U NJEMAČKOJ

Mohamed (17) se prije seksa skinuo ispred Blance (28), a ona se nasmijala. Nekoliko minuta kasnije bila je mrtva

Jedan je 17-godišnjak brutalno pretukao i na kraju zadavio ženu koja mu se tijekom seksa s...

51 min

PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA HEROINA I SPIDA

Braća iz Mostara uhićena zbog dilanja droge

Braća iz Mostara E. Đ. (52) i N. Đ. (34) uhićeni su jučer u akciji koju su izveli pripadnici Odje...

3 h 38 min