Dnevni.ba - PRELOADER

Otkazan hadž za ovu godinu

22 Lip 2020


Otkazan hadž za ovu godinu

Ovogodišnji hadž bit će održan u vrlo ograničenom broju i bit će omogućen samo hodočasnicima koji već borave u Saudijskoj Arabiji, saopćilo je saudijsko Ministarstvo za hadž i umru. Hadž će moći obaviti svi zainteresovani vjernici, bez obzira na nacionalnost.

- Ova odluka se donosi kako bi se osiguralo održavanje hadža na siguran način i uz poštovanje svih preventivnih mjera i potrebnih protokola o fizičkom distanciranju, kako bi se ljudi zaštitili od rizika povezanih s aktuelnom pandemijom i u skladu s učenjima islama u očuvanju života ljudskih bića - navodi se u saopćenju.

Vlada Kraljevine Saudijske Arabije ističe da su odluku donijeli držeći se osnovnog prioriteta koji se odnosi na  održavanje sigurnosti hodočasnika na njenom zemljištu dok ne odu u svoje matične zemlje.

U saopćenju se podsjeća da je ranija odluka o obustavljanju obreda umre naišla na odobravanja islamskih i međunarodnih organizacija te prepoznata kao doprinos borbi protiv Covid-19 na globalnom nivou i podržavanje napora zdravstvenih organizacija na ograničavanju širenje te bolesti, javlja Mina.