Dnevni.ba - PRELOADER

Ove namirnice bi mogle da poboljšaju varenje i donosu miran san

15 Svi 2024


Ove namirnice bi mogle da poboljšaju varenje i donosu miran san
Trešnje

Američka holistička doktorka Elen Vora otkrila je koje 3 namirnice bi trebalo da uključimo u svakodnevnu ishranu, kako bi poboljšali probavne procese, a samim tim i san.

 
1. Trešnje
Ako vam naveče škodi voće, odličan popodnevni međuobrok su trešnje. Bogate su kompleksom vitamina B (koji utiče na zdravlje nervnog sistema i indirektno kontroliše spavanje) i magnezijumom (koji opušta mišiće i vraća miran san), pa čak i melatoninom, koji nazivaju hormonom sna. Melatonin u trešnjama je u prirodnom obliku pa ga naš organizam, pokazuju istraživanja, može najbolje iskoristiti.

2. Batat
Kako biste poboljšali crijevnu floru, potrebno je jesti i krtolasto povrće koje je bogato skrobom, naprimjer, batat ili manioka korijen. Ovo povrće vole dobre bakterije iz crijeva, pa njihovom konzumacijom direktno pomažemo njihov razvoj.

3. Prirodno fermentisana hrana
Prirodno fermentirana hrana utiče na zdravlje naših crijeva, a zdrava probava je preduslov da se naše tijelo osjeća ugodno. U stvari, postoji direktna povezanost između crijeva i mozga, to je živac vagus. Kada je mozak opušten, on daje dozvolu crijevima da posveti energiju probavi. Stoga, za mirniji san, za večeru odaberite miso supu, kiseli kupus, napitak od jabukovog sirćeta, jogurt ili kefir (ako podnosite laktozu), pišu Novosti.

ZDRAVLJE


HRANA

Evo koja hrana povećava proizvodnju kolagena

Da biste održali kožu čvrstom i spriječili pojavu bora, ključno je voditi računa o životnim navik...

28 Svi 2024

SAVJET

Koje povrće je zdravije kad se skuha?

Mada se u današnje vrijeme sve više promoviše upotreba sirove hrane i minimalnog kuvanja namirnic...

27 Svi 2024

CRNI PASULJ

Ova namirnica čuva srce, odlična je za varenje i regulira šećer

Među namirnicama koje zaista čine dobro za naše tijelo izdvaja se jedna koja je odlična za srce, ...

25 Svi 2024