Ovo je najrizičnija namirnica: Može izazvati trovanje i u malim dozama
Namirnice
U slučaju da ste se ikada pitali koja je najrizičnija namirnica koju možete konzumirati, rezultati nedavnog istraživanja mogli bi vas poprilično iznenaditi.
Naime, američki Consumer Reports nedavno je objavio popis nekoliko najrizičnijih namirnica, a ono čime su se bavili bila je prvenstveno analiza podataka o potencijalnim bolestima koje se prenose hranom.
Na prvom mjestu nalazi se zelena salata, prenosi Krstarica.
Jedan izvor njihove kontaminacije je voda koja se koristi za navodnjavanje polja salate, a istraživanje je pokazalo kako je između 2017. i 2022. godine ukupno 614 ljudi u Americi oboljelo od Escherichije coli ili listerije.
Isto tako, čak jedanaestero ljudi od 614 zaraženih preminulo je zbog posljedica trovanja.
Kako objašnjavaju autori studije, najveći rizik upravo se nalazi u samim vrećicama pakirane salate na kojima piše da je ona već oprana, pa je mnogi ljudi uopće ne peru prije konzumacije, što je velika pogreška.