Dnevni.ba - PRELOADER

Ovo morate piti za vrijeme toplinskog vala

19 Lip 2024


Ovo morate piti za vrijeme toplinskog vala
Vrućine

Za vrijeme toplinskih valova ljudsko tijelo puno se znoji i gubi nužne minerale koje trebamo nadoknaditi pijenjem elektrolita. 

Visoke temperature oduzimaju energiju i koncetraciju a produljena izloženost istima predstavlja značajne zdravstvene rizike, uključujući toplinsku iscrpljenost i toplinski udar, pa se morate stalno hidratizirati, a elektroliti će učiniti svoje, piše Mega Active.

Elektroliti igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućina u tijelu. Kada se bavimo aktivnostima poput vježbanja, osobito intenzivnim ili dugotrajnim vježbama, gubimo tekućinu znojenjem. Pri jako vrućem vremenu znojenje se povećava te gubimo elektrolite poput natrija, kalija, kalcija i magnezija.

Nadoknada izgubljenih elektrolita jednako je važna kao i sjetiti se punjača za telefon prije putovanja. Baš kao što vaš punjač osigurava da vaš telefon ostane napunjen, elektroliti su bitni za održavanje ravnoteže tekućine unutar i oko vaših stanica.

Oni su izvor energije iza optimalne stanične funkcije, olakšavaju transport hranjivih tvari, uklanjanje otpada i prijenos živčanih impulsa. Baš kao što vaš telefon treba punu bateriju da bi funkcionirao, vaše se stanice oslanjaju na elektrolite kako bi ostale hidratizirane i radile najbolje.

Osim toga, elektroliti djeluju kao “stanice za punjenje” tijela, pokrećući kontrakcije mišića i živčane impulse. Baš kao što punjač telefona osigurava da vaš uređaj ostane operativan, elektroliti održavaju funkciju mišića, štiteći od grčeva i umora tijekom intenzivnih treninga. Za sportaše i fitness entuzijaste koji pomiču svoje granice, održavanje prave ravnoteže elektrolita jednako je važno kao i održavanje potpuno napunjenog telefona za optimalne performanse i brz oporavak, javlja N1

Iako je voda ključna za hidrataciju, osobito u svakodnevnim situacijama, konzumiranje pića ili hrane s povećanom količinom elektrolita može pomoći učinkovitije nadoknaditi izgubljene elektrolite, osobito tijekom razdoblja značajnog gubitka tekućine. Međutim, važno je umjereno unositi elektrolite jer prekomjerni unos može dovesti do neravnoteže i potencijalnih zdravstvenih rizika.

Dok prolazimo kroz visoke temperature i zagušljivu vlagu, naša tijela rade prekovremeno kako bi ostala hladna i hidrirana. To je podsjetnik da damo prioritet svom zdravlju i dobrobiti, osiguravajući da nadoknadimo izgubljene elektrolite kako bismo se borili protiv dehidracije i održali optimalnu funkciju.

ZDRAVLJE


STRES

Što napraviti kada stres utječe na vaš apetit?

Utjecaj stresa na apetit vrlo je složen i razlikuje se od pojedinca od pojedinca. Ali što kada st...

14 h 49 min

SUNČANICA

Kako prepoznati sunčanicu i toplotni udar i što uraditi

Iako je za ljetnje dane karakterističan odlazak na more i veće izlaganje suncu, moramo biti svjes...

18 Srp 2024

DORUČAK

Doručak koji će vam trošiti kalorije tokom cijelog dana

Nutricionisti se slažu da je doručak najvažniji obrok tokom dana, ali je svakao važan i izbor nam...

16 Srp 2024