Ovo povrće mnogi izbjegavaju, a drevni Egipćani jeli su ga gotovo svaki dan i spašava od mnogih tegoba
Povrće
Još drevni Egipćani i Rimljani jeli su poriluk, a i danas je cijenjen kao zdravo i ukusno povrće. Istovremeno je pomalo i zanemaren.
Porcija od 100 grama kuhanog poriluka sadrži tek 30-ak kalorija. Mala energetska vrijednost, bogatstvo hranjivih sastojaka, vlakana, polifenola i sumpornih spojeva, dobro utječu na zdravlje. Poriluk pretvara beta-karoten u vitamin A koji je važan za zdravlje očiju, reproduktivnog sustava, kao i za imunitet.
Izvrstan je izvor vitamina C, a najviše ga ima u zelenim lisnatim dijelovima. Bogat je i fruktooligosaharidima i inulinom, vlaknima koja djeluju kao probiotik, piše na stranici Vitamini.hr. U tragovima se mogu naći i kalij, bakar, željezo, mangan, koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma, a povoljno djeluje i na zdravlje štitne žlijezde.
Poriluk pomaže i detoksikaciji organizma, smanjenju upalnih procesa, a dobar je i za zdravlje srca i krvnih žila. Alicin iz poriluka ima antibakterijska i antivirusna svojstva i pomaže smanjiti razinu kolesterola u krvi, kao i krvni tlak.
Konzumacija poriluka može produžiti osjećaj sitosti i pomože smanjiti apetit, što je dobro za ljude koji žele smršavjeti ili jednostavno vode računa o svojoj prehrani.