Dnevni.ba - PRELOADER

Ovo povrće mnogi izbjegavaju, a drevni Egipćani jeli su ga gotovo svaki dan i spašava od mnogih tegoba

24 Kol 2024


Ovo povrće mnogi izbjegavaju, a drevni Egipćani jeli su ga gotovo svaki dan i spašava od mnogih tegoba
Povrće

Još drevni Egipćani i Rimljani jeli su poriluk, a i danas je cijenjen kao zdravo i ukusno povrće. Istovremeno je pomalo i zanemaren. 

Porcija od 100 grama kuhanog poriluka sadrži tek 30-ak kalorija. Mala energetska vrijednost, bogatstvo hranjivih sastojaka, vlakana, polifenola i sumpornih spojeva, dobro utječu na zdravlje. Poriluk pretvara beta-karoten u vitamin A koji je važan za zdravlje očiju, reproduktivnog sustava, kao i za imunitet.

Izvrstan je izvor vitamina C, a najviše ga ima u zelenim lisnatim dijelovima. Bogat je i fruktooligosaharidima i inulinom, vlaknima koja djeluju kao probiotik, piše na stranici Vitamini.hr. U tragovima se mogu naći i kalij, bakar, željezo, mangan, koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma, a povoljno djeluje i na zdravlje štitne žlijezde.

Poriluk pomaže i detoksikaciji organizma, smanjenju upalnih procesa, a dobar je i za zdravlje srca i krvnih žila. Alicin iz poriluka ima antibakterijska i antivirusna svojstva i pomaže smanjiti razinu kolesterola u krvi, kao i krvni tlak.

Konzumacija poriluka može produžiti osjećaj sitosti i pomože smanjiti apetit, što je dobro za ljude koji žele smršavjeti ili jednostavno vode računa o svojoj prehrani.

Lifestyle


Što smanjuje razinu željeza u organizmu?

Željezo je mineral bez kojeg naše tijelo jednostavno ne može normalno funkcionirati. Ova nevjeroj...

08 Stu 2025

ODGOJ

Ako ste čuli ovih 11 fraza dok ste odrastali, roditelji su vas bezuvjetno voljeli

Nisu svi imali priliku odrastati u toplom, sigurnom domu ispunjenom ljubavlju. No, čak i kada rod...

08 Stu 2025

Savjetnici upozoravaju na šest osobina sebičnih muževa

Brak  bi trebao biti partnerski odnos u kojem se dijele odgovornosti, trud i međusobno poštovanj...

08 Stu 2025