Dnevni.ba - PRELOADER

Pada promet u trgovinama

28 Velj 2024


Pada promet u trgovinama

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

Gotovo da i nema ekonomskog pokazatelja koji u Bosni i Hercegovini u posljednjih godinu dana nije u značajnom padu. Što zbog negativnih geopolitičkih kretanja, što zbog političkih kriza u zemlji gospodarstvo nam je ponovno na velikom udaru. 

Posljednji podaci o prometu u trgovinama također su zabrinjavajući. 

- Ukupan desezonirani promet distributivne trgovine u četvrtom kvartalu 2023. godine u BiH zabilježio je pad u iznosu od 0,3 posto u odnosu na treći kvartal 2023. Pad prometa zabilježen je u trgovini na veliko i malo motornim vozilima i motociklima u iznosu od 0,3 posto, te u oblastima trgovina na veliko 0,5 posto i trgovini na malo u iznosu od 0,1 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U strukturi ostvarenog prometa ukupne trgovine (izvorni, neprilagođeni podaci) u četvrtom kvartalu 2023. najveće sudjelovanje ostvareno je u trgovini na veliko (55,4 posto), potom slijede trgovina na malo (37,4 posto)te trgovina i održavanje motornih vozila i motocikala (7,2 posto).

Pokazatelji

Nadalje, ukupan promet distributivne trgovine u BiH, kalendarski prilagođen, u četvrtom kvartalu 2023. ostvario je rast u iznosu od 5,6 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. 

Rast prometa ostvaren je u trgovini na veliko i malo motornim vozilima i motociklima od 22,7 posto, trgovini na veliko od 3,9 posto i trgovini na malo u iznosu od 5,2 posto. Najveći rast prometa ostvaren je u djelatnosti održavanje i popravak motornih vozila u iznosu od 35,1 posto dok je najveći pad prometa zabilježen u djelatnosti trgovina motociklima, dijelovima i priborom za motocikle, te održavanje i popravak motocikala u iznosu od 10,0 posto.

- Najveći rast prometa ostvaren je u djelatnosti trgovina na veliko uz naknadu ili na osnovu ugovora u iznosu od 11,9 posto, dok je najveći pad prometa zabilježen u djelatnosti trgovina na veliko mašinama, opremom i priborom u iznosu od 24,9 posto. Indeks prometa distributivne trgovine u BiH u četvrtom kvartalu 2023. godine ostvario je rast od 74,0 posto u odnosu na baznu (2015) godinu. Rast indeksa prometa ostvaren je u trgovini na veliko i malo motornim vozilima i motociklima za 133,8 posto, trgovini na veliko 68,5 posto, te u trgovini na malo 73,9 posto u odnosu na baznu (2015) godinu, navodi se u priopćenju. 

Inflacija

Ono što treba jasno kazati jeste kako inflacija posljednjih mjeseci pada, ali još uvijek nije ispod dva posto. Naime, razina cijena u prosincu 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 2,2 posto. 

Situacija je posebno zabrinjavajuća za bh. žitelje jer su rasle cijene hrane (3,4 posto), a upravo hrana u sindikalnoj potrošačkoj korpi sudjeluje 44,42 posto. Usporedbe radi, obitelji u Europskoj uniji na hranu troše manje od 15 posto svojih mjesečnih prihoda što dovoljno govori o standardu u Uniji i BiH. 

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

16 h 4 min

U novom broju donosimo

Novi broj

22 Svi 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

21 Svi 2024