Pet razloga zašto trebate češće jesti tikvice
Tikvice
Tikvice su postale vrlo popularne u kulinarstvu zbog svog blagog okusa, zdravstvenih prednosti i raznih načina pripreme. Bogate su vlaknima, vodom i mikronutrijentima.
Budući da su mjeseci najveće žetve tikvica od svibnja do kolovoza ljeto je idealno vrijeme za njihovu konzumaciju. Bilo da ih pečete na roštilju, u tavi ili dodate određenom jelu, one donose niz zdravstvenih dobrobiti.
Tikvice su povrće bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. Također nude mnoge druge potencijalne zdravstvene prednosti, piše Centar Zdravlja.
Podržavaju zdravlje crijeva
Tikvice u sebi sadrže vlakna koja su ključna za zdrav crijevni mikrobiom. Osim toga, topiva vlakna u tikvicama posebno su korisna jer su glavni izvor energije za crijevnu mikrobiotu. Također, sastoje se od 95 % vode, koja održava pravilan rad probavnog sustava.
Reguliraju šećer u krvi
Tikvice su odlične za one koji imaju dijabetes ili predijabetes budući da njihovo tijelo ima problema s preradom šećera iz ugljikohidrata.
Kao povrće s niskim udjelom ugljikohidrata (imaju 3,9 grama ugljikohidrata po šalici) tikvice su odličan izbor. Vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi i povećavaju osjetljivost na inzulin.
Podržavaju zdravlje očiju
Kao većina voća i povrća, tikvice su izvor antioksidansa – spojeva koji potiskuju štetne slobodne radikale iz stanica.
Među njima su brojni antioksidansi povezani sa zdravljem očiju, uključujući vitamin C, beta-karoten, lutein i zeaksantin. Beta-karoten je prekursor vitamina A, nutrijenta poznatog po tome što podržava zdrav vid.
Lutein i zeaksantin nakupljaju se u mrežnici, gdje pomažu apsorbirati svjetlost i štite mrežnicu od oštećenja.
Doprinose hidrataciji
Budući da sadrže 95 % vode, tikvice doprinose hidrataciji tijela. Za odgovarajuću hidrataciju, stručnjaci preporučuju konzumiranje puno hrane s 90 % ili više udjela vode.
Osim toga, odgovarajuća hidratacija je odlična za kožu te je čini zdravijom i sjajnijom.
Jačaju zdravlje srca
Prehrana bogata voćem i povrćem se povezuje s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Tikvice imaju neke jedinstvene prednosti kada je riječ o zaštiti zdravlja srca.
Osim velike količine vlakana, koja mogu pomoći u smanjenju kolesterola, karotenoidni antioksidansi u tikvicama imaju protuupalni učinak na kardiovaskularni sustav.
Također, tikvice su bogate kalijem. Konzumacija odgovarajuće količine kalija može pomoći u kontroli visokog krvnog tlaka, smanjujući rizik od srčanih problema.
Kako odabrati tikvice prilikom kupnje
Zrele, kvalitetne tikvice trebaju biti čvrste na dodir, ali ne tvrde kao kamen. Ne bi trebale imati smeđe mrlje koje su meke na dodir. Uobičajeno je da tikvice imaju ogrebotine.
Dostupne su tijekom cijele godine, ali najbolje ih je konzumirati tijekom ljeta kada su u sezoni jer su tada najkvalitetnije.
Kako pripremiti tikvice
Postoji mnogo načina pripreme tikvica, a mi smo izdvojili 7 načina koji su vrlo jednostavni, brzi i ukusni:
Pirjane tikvice: Na maslinovom ulju pirjajte narezane tikvice dok lagano ne porumene. Začinite solju, paprom i začinima poput majčine dušice, češnjaka ili ružmarina.
Pečene tikvice: Ispecite narezane tikvice same ili s drugim povrćem, poput brokule, mrkve, poriluka ili šparoga.
Tikvice kao zamjena mesnim jelima: Tikvice narezane na kockice mogu poslužiti kao zamjena za dio mljevenog mesa u hamburgerima ili mesnim okruglicama.
Rezanci od tikvica: Narežite tikvice spiralizatorom te napravite rezance. Rezanci od tikvica izvrstan su način za dodavanje vlakana i hranjivih tvari konvencionalnim jelima od tjestenine.
Popečci od tikvica: Napravite popečke koji se ispeku u samo nekoliko minuta koristeći nasjeckane tikvice pomiješane s brašnom, jajima i začinima.
Tikvice kao dodatak pekarskim proizvodima: Ubacite naribane tikvice u muffine, kruh ili pogačice.