Dnevni.ba - PRELOADER

Pet znakova da ste bolji roditelji nego što mislite

11 Tra 2024


Pet znakova da ste bolji roditelji nego što mislite
Obiteljska savjetnica

Većina roditelja daje sve od sebe kada je u pitanju odgoj. Ipak, ponekad nam se može činiti da ništa što radimo nije dovoljno dobro. Lako je posumnjati da možda ne obavljamo svoj posao najbolje što možemo, no obiteljska i bračna savjetnica Tina Fey otkrila je pet znakova da smo zapravo bolji roditelji nego što možda mislimo, prenosi index.hr.

1. Volite svoju djecu bez obzira na sve
Cilj većine roditelja je odgojiti uspješnu i sretnu djecu, ali ponekad stvari u procesu možemo previše zakomplicirati.

"Možda ćete se osjećati krivima ako si ne možete priuštiti privatne škole, najnovije mobitele ili bezbrojne hobije i aktivnosti u nadi da ćete obogatiti njihove živote. No, desetljeća istraživanja otkrivaju da je najvažniji čimbenik kada je u pitanju dobro roditeljstvo možda najskromniji: ljubav", navela je Fey za Hack Spirit.

Dakle, tvrdi da, ako bezuvjetno volimo svoju djecu, to je dokaz da smo odlični roditelji.

2. Spremni ste ih staviti na prvo mjesto
"Ništa nas ne uči nesebičnosti kao roditeljstvo", kaže savjetnica. Tvrdi da, ako smo spremni odreći se određenih stvari kako bismo stavili djecu na prvo mjesto, to dokazuje da smo vjerojatno bolji roditelji nego što mislimo.

3. Ne rješavate sve njihove probleme
"Zanimljivo, ovo može biti jedna od stvari zbog kojih se osjećamo kao da iznevjeravamo svoju djecu, ali je upravo suprotno", naglašava Fey. Kada naša djeca imaju problem, često želimo odmah pronaći rješenje za njihove brige. No, Fey ističe: "Suprotno onome što ponekad možete osjećati, zapravo nije vaš posao zaštititi svoju djecu od apsolutno svih poteškoća."

4. Pouzdani ste
"Ako ste tu za svoju djecu na kraju dana, bez obzira na sve, onda ste odlični roditelji", napominje savjetnica. Međutim, osnovna stvar koja nekoga čini pouzdanim nije savršeno ponašanje cijelo vrijeme. Ključna je dosljednost, kaže Fey.

"Studija koju su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Wollongong pokazuje da djeca trebaju dosljednost roditelja. To su stvari poput stabilnosti i rutine u domu, ali i dosljedna disciplina i postavljanje granica", dodala je.

5. Volite odvojiti vrijeme za sebe i ponekad želite malo odmora od djece
"Krivnja je prevladavajuća emocija koju mnogi roditelji doživljavaju. Ranije smo spomenuli da vas stavljanje djece na prvo mjesto čini dobrim roditeljem, no to ne znači ignoriranje vlastitih potreba", napominje savjetnica. Važno je izdvojiti vrijeme za sebe bez obzira na to koliko volimo svoju djecu.

"Zapravo, to je pozitivan znak jer se radi o proaktivnosti u brizi za vaše mentalno zdravlje", zaključila je Fey.

MAME I BEBE


BEBA

Zašto bebe plaču i kako im pomoći

Bebe plaču i to je jedan od osnovnih načina na koji komuniciraju. Međutim, kada plač ne prestaje ...

27 Svi 2024

RODITELJSTVO

Ovo je pet stvari koje svako dijete mora imati, ostalo je vaša volja

Djeci treba davati samo ono što istinski žele, ništa više, ništa manj...

25 Svi 2024

ANKSIOZNOST

Anksioznost kod djece: Pomozite im da se suoče s nelagodom

Anksioznost se može javiti u bilo kojoj dobi pa tako treba biti oprezan i kada su djeca u pitanju...

23 Svi 2024