Dnevni.ba - PRELOADER

Počinju pregovori s mađarskim tvrtkama o milijunskim projektima u RS-u

15 Svi 2024


Počinju pregovori s mađarskim tvrtkama o milijunskim projektima u RS-u
Dodik nakon sastanka s Orbánom i Szijjártóm

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravio je u srijedu u zvaničnom posjetu Mađarskoj, gdje je se u jutarnjim satima susreo s predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbánom. 

- Odnosi Mađarske i RS-a su vrlo stabilni te se radujem svim našim zajedničkim projektima. Naši odnosi se realiziraju u praktičnom smislu, naveo je Dodik nakon sastanka s premijerom Mađarske ističući da Republika Srpska s Mađarskom nema otvorenih pitanja. 

- Naši odnosi su jako dobri, puni razumijevanja, radujem se svim pitanjima koje realiziramo zajedno. Želimo da se naši odnosi u praktičnom smislu pokažu kao najbolji mogući, poručio je, pak, predsjednik RS-a na tiskovnoj konferenciji nakon sastanaka u Budimpešti s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm, s kojim je prethodno potpisao memorandum o razumijevanju između RS-a i Mađarske u oblasti primjene suvremene tehnologije u zdravstvu.

Prema riječima Dodika, koncem ovog mjeseca će početi pregovori s mađarskim tvrtkama koje će sudjelovati u projektu gradnje vjetroelektrane "Hrgud" i kanalizacijskog sustava u Gradišci. - Vrijednosti tih i još nekih drugih projekata iz oblasti poljoprivrede je blizu 150 milijuna eura. Za poljoprivredni program je dodatno apliciralo još 360 subjekata, što je oko 4,5 milijuna eura, a dogovoreno je da svi budu obuhvaćeni programom, naveo je Dodik u Budimpešti nakon sastanaka s visokorangiranim mađarskim dužnosnicima. Kako je dodao, 

razgovaralo se i o električnoj energiji a Mađarska je, uz Srbiju, najvažniji gospodarski partner RS-a.

- Mađarska će od 1. srpnja predsjedavati EU-om. Mi tu vidimo priliku da sagledamo mogućnosti realnog pristupa europskom putu BiH, naglasio je Dodik te prenio da su sastanci s ministrom Szijjártóm i s premijerom Orbánom za izaslanstvo RS-a ohrabrujući. - Hvala vam za razumijevanje pitanja o Rezoluciji u UN-u. Ona će usložiti odnose u BiH. BiH djeluje kao neki ukleti prostor u kojem mi dobijemo odluku o pregovaračkom statusu, a samo nekoliko dana poslije Christian Schmidt, koji se predstavlja kao visoki predstavnik, nametne izmjene Izbornog zakona. I sad se nalazimo u vakuumu. I sad opet pitanje koje dovodi u sjenu naš europski put - a to je Rezolucija, iskoristio je istaknuti Dodik koji je naveo da iza Rezolucije ne stoje tijela BiH već da je to faktički 'bošnjačko-muslimansko-njemačka' zavjera. U osvrtu na najavu Mađarske da će u UN-u glasovati protiv te Rezolucije, naveo je 

da taj stav te zemlje nije na štetu Bošnjaka već da odražava razumijevanje problema.

BIH


LIDIJA BRADARA

Bradara: Proces imenovanja sudije Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Ig...

28 Svi 2024

GRADSKO VIJEĆE MOSTARA

Gradsko vijeće Mostara: Kordić i Marić i dalje podijeljeni po pitanju gradnje u središnjoj zoni

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara raspravljalo se o brojnim temama, a ponovno ...

28 Svi 2024

AKCIJA "ESKADRON"

U velikoj akciji u Banjoj Luci ranjen pripadnik SAJ-a, učestvovalo 170 policajaca

U akciji "Eskadron", koja je danas provedana na području Banje Luke, uhapšeno je ukupno 19 osoba,...

28 Svi 2024