Dnevni.ba - PRELOADER

Poljski šef diplomacije ne isključuje slanje vojnika u Ukrajinu

28 Svi 2024


Poljski šef diplomacije ne isključuje slanje vojnika u Ukrajinu
SPREMNI SU

Poljska ne bi smjela isključiti slanje snaga u Ukrajinu, rekao je ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski u komentarima objavljenim u utorak dok se Kijev bori da odbije rusko napredovanje, no Sikorski nije precizirao koju bi ulogu imali poljski vojnici.

Premda su ukrajinski saveznici u NATO-u obećali opskrbljivati ratom razorenu zemlju novcem i oružjem onoliko dugo koliko je potrebno da se odbije ruska invazija, općenito su odbacili mogućnost slanja vojnika u zemlju, prenosi Hina.

Upitan u intervjuu je li Poljska spremna poslati snage u Ukrajinu, Sikorski je rekao: "Ne bismo to trebali isključiti. Trebali bismo ostaviti (ruskog predsjednika Vladimira) Putina da nagađa o našim namjerama".

Intervju su objavili poljska Gazeta Wyborcza, talijanska La Repubblica i španjolski El Pais.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio je vrata eventualnom slanju vojnika u Ukrajinu na konferenciji u Parizu 26. veljače, sugerirajući da bi jedno područje u kojem bi zapadne snage mogle pomoći bila obuka Ukrajinaca u njihovoj zemlji.

Sam Sikorski ranije je rekao da prisutnost NATO snaga u Ukrajini "nije nezamisliva".

U ponedjeljak je vrhovni ukrajinski zapovjednik rekao da je potpisao dokumente koji omogućuju francuskim vojnim instruktorima da uskoro posjete ukrajinske centre za obuku.

Vijesti iz svijeta


ILARIA SALIS

Talijanka puštena iz kućnog pritvora u Budimpešti jer je izabrana u EU parlament

TALIJANSKA antifašistička aktivistica Ilaria Salis puštena je iz kućnog pritvora u ...

19 min

EU

Charles Michel ima novi plan kako uništiti von der Leyen, otkantao je za večeru, diplomati u nevjerici: ‘Očajan čovjek!‘

Charles Michel smislio je najnoviji plan kako srušiti Ursulu von der Leyen, piše PO...

5 h 48 min

‘MIROVNA MISIJA‘

Svjetska elita okuplja se u Švicarskoj, stižu čak i Putinovi ‘sateliti‘ - i svi imaju isti cilj. Zelenski je oduševljen!

Svjetski čelnici priključit će se ovog vikenda ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom na s...

5 h 55 min